Wandeling Willibrordus Wensboom
Wandeling Willibrordus Wensboom Foto:

Wandeling Willibrordus Wensboom

Zondag 19 december 2021 wordt een wandeling georganiseerd door het Toeristisch Informatiecentrum Oss (TIO) en St. Op Pad met Arjan bij de wensboom Willibrordus in Oss. De start is om 10.00 uur bij het Willibrordusputje aan de Willibrordusweg.

Gids Arjan Aarts is de initiatiefnemer van de nieuwe Willibrordusboom in Oss. Met deze wandeling wil hij graag mensen laten kennis maken met de achtergronden van deze oude traditie.

Bij het Willibrordusputje in Oss stond eeuwenlang een koortsboom. 

Mensen hingen als uiting van volksgeloof een lapje stof in de boom, dachten aan een ziek familielid en prevelden een gebed in de hoop dat de zieke beter werd. Dat was meestal ook zo. 

Deze gewoonte werd afbinden genoemd. Het lapje stof was vaak een kledingstuk van de zieke.

In loop der tijden is deze traditie in Oss langzaamaan verdwenen. Maar de herinnering gelukkig niet. Er is weer nieuw leven in geblazen. Sinds 2020 worden opnieuw lapjes stof opgehangen. Als je dit doet, kun je een wens doen. Waarover of waarvoor mag je helemaal zelf weten. Er is een nieuwe eik als Willibrordusboom geplant.

We noemen het een wensboom. Het wensen kan breder dan alleen voor ziektes.

Een wens uitbrengen kan troost, verlichting en hoop geven. 

Een moment van bezinning: ga ook met een lapje stof naar de wensboom bij het Willibrordusputje in Oss. Hang het lapje in de boom, doe je wens en sta even stil.

Tijdens deze wandeling wordt door de gids verteld over de geschiedenis van de koortsboom en het Willibrordusputje. We staan stil bij de verhalen over Willibrordus. 

Je kunt dan natuurlijk tijdens de wandeling een lapje ophangen en een wens doen. 

Hierna maken we een rondje door de natuur.