Kloosterkapel en Kloostertuin

VEGHEL | Nu de laatste zusters nog in het Veghelse Klooster wonen en het gebouwencomplex aan het begin staat van een grootse renovatie, kan men op de valreep nog een keer een bezoek brengen. Onder leiding van een gids wordt men rondgeleid door de oude kapel en de grote kloostertuin die precies honderd jaar geleden is aangelegd.

In 2019 is in Veghel groots gevierd dat de zusters 175 jaar geleden hier begonnen zijn. Voor dat jubileum zijn prachtige impressies gemaakt van een tiental zusters. 

Korte filmpjes waarin ze vertellen over hun leven in het klooster, over zingeving, hun overtuiging en hun dilemma’s. In de erfgoedhal van de kapel krijgt men een indruk van die filmpjes en van de werkzaamheden van de zusters de afgelopen 175 jaar.

Er zijn rondleidingen tussen 14 juli en 12 september. Op elke tweede en vierde woensdag van de maand van 10.30 uur tot 12.00 uur. Op elke eerste en derde zondag van de maand van 13.00 uur tot 14.15 uur en van 14.30 uur tot 16.15 uur.

Er is per rondleiding plaats voor maximaal 25 personen. Men dient zich vooraf aan te melden bij de receptie van het klooster, telefonisch bereikbaar via 0413-316216 van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 16.30 uur.


Telefooncirkel Rode Kruis bestaat 35 jaar

VEGHEL | In 1986 werd het initiatief genomen om een telefooncirkel op te zetten voor mensen die elkaar 's morgens op een vast tijdstip even bellen om te horen of alles in orde is. Dit initiatief wordt gedragen door vrijwilligers van het Rode Kruis.

De telefooncirkel geeft de deelnemers een gerust gevoel en voorkomt een isolement. De cirkel is er voor iedereen die behoefte heeft aan regelmatig persoonlijk contact. Dit kan bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen of omdat iemand minder mogelijkheden heeft om anderen te ontmoeten door hoge leeftijd, handicap of door ziekte.

Op een vast tijdstip van maandag tot en met vrijdag belt een vrijwilliger de eerste deelnemer van een lijst. Als hiermede alles in orde is, belt deze deelnemer de volgende op de lijst tot dat de laatste deelnemer de vrijwilliger weer terugbelt.

De cirkel is meer dan een rondje bellen, juist door de contacten die hierdoor ontstaan. Bij calamiteiten belt de vrijwilliger de coördinator en zij onderneemt stappen die op dat moment noodzakelijk zijn.

De telefooncirkel kan een mooie aanvulling zijn op een te gebruiken alarmsysteem.

Een aantal vrijwilligers helpen al vanaf het eerste uur in 1986 en zijn onlangs in het zonnetje gezet tijdens een lunch, waarbij ook de regionale vertegenwoordiger van het bestuur van het Rode Kruis aanwezig was.

Voor meer informatie kan men contact opnemen via: 0413-365520 of 0413-229547.