Klimaatrobuuste inrichting

SCHIJNDEL | Wethouder Harry van Rooijen heeft in de wijk Hoevenbraak-Zuid het bouwbord onthuld voor het project Hoevenbraak-Klimaatrobuust. Dit is het startsein van de gemeente Meierijstad om de wijk samen met bewoners klimaatrobuust in te gaan richten; met een gescheiden vuilwater- en regenwaterriool en een duurzame inrichting van de openbare ruimte.

Het klimaat verandert en er zijn steeds vaker langere perioden van droogte en hevige regenval. Dat geeft overlast in sommige wijken in Meierijstad in de vorm van hittestress en wateroverlast. Om dat tegen te gaan pakt de gemeente deze wijken aan in Klimaatrobuust-projecten. Momenteel wordt ook Erp-Oost samen met de bewoners klimaatrobuust ingericht.

In de wijk Hoevenbraak-Zuid wordt het rioolstelsel aangepast om tijdens hevige regenbuien wateroverlast op straat en in woningen te verminderen. Door de aanleg van een regenwaterriool dat gescheiden is van het vuilwaterriool, wordt het schone regenwater verzameld, vastgehouden en in de nabije omgeving geïnfiltreerd. Daarnaast wordt de openbare ruimte duurzamer ingericht met meer groen en minder verhard oppervlak.

Over de aanpassingen in de wijk kunnen bewoners de komende tijd meedenken tijdens ontwerpsessies.