Omwonenden en De Noordkade in de clinch

VEGHEL | Het Masterplan van het De Noordkade stond donderdagavond op het programma tijdens een beeldvormende avond. Omwonenden, vertegenwoordigers van De Noordkade en de gemeenteraad gingen met elkaar in gesprek.

De omwonenden van De Noordkade vinden dat ze te weinig worden meegenomen in de ontwikkeling van het terrein. Volgens de omwonenden verandert de Noordkade zonder vergunningen. “Wij zijn niet tegen de Noordkade, maar het dreigt volledig uit de hand te lopen. De Noordkade verandert van een cultuurhaven in een pretpark”, vertelt NCB-laan bewoner Peer van Doorn. Volgens Van Doorn zijn een aantal projecten op de Noordkade niet gemeld bij de gemeente of zijn er geen vergunningen verstrekt. “De gemeente kijkt de andere kant op”, vindt Van Doorn. Volgens Van Doorn zou De Noordkade niet veilig zijn, voorbeelden daarvan heeft hij echter niet. Voor omwonenden is het Silotel en de drukte in de NCB-laan een doorn in het oog.

Mevrouw Brouwers, ook woonachtig aan de NCB-laan, liet in een fel betoog weten haar woongenot te zijn verloren. "In ruil daarvoor hebben we er onzekerheid, onduidelijkheid en frustrerende onmacht voor teruggekregen. We worden niet correct geïnformeerd”, vindt ze. Volgens Brouwers liggen de prioriteiten van de gemeente bij De Noordkade en niet bij de omwonenden. Ze trekt de onpartijdigheid en deskundigheid van de gemeente in twijfel. "Wij worden gezien als lastpakken die er zo min mogelijk bij betrokken moeten worden. Wij worden niet gezien en gehoord”, baalt Brouwers.
Ben van de Meerakker van Noordkade Ontwikkeling erkent dat de communicatie beter kan. "De communicatie met de gemeente en omgeving behoeft verbetering. Wij staan daar open voor. Er worden alleen geen vragen gesteld. Als men een vraag stelt, krijgt men antwoord.” Van de Meerakker stoort zich aan de opmerkingen van omwonenden over illegale terrassen en niet-verleende vergunningen tijdens bijvoorbeeld de Zomerkade. "Het zou niet bekend zijn bij de gemeente? Dat slaat nergens op”, zegt Van de Meerakker.