Martijn Dickerscheid van de Stichting Varen in Veghel (uiterst rechts) en 'zijn' vrijwillgers.
Martijn Dickerscheid van de Stichting Varen in Veghel (uiterst rechts) en 'zijn' vrijwillgers. Foto:

'We hebben in Veghel een prachtig stukje water'

Vervolg van de voorpagina:

Door: Ties van Dooren.

Wethouder Van der Pas spreekt van een ‘prachtige dag’. Voor de gemeente en de bibliotheek gaat er een langgekoesterde wens in vervulling. Al jaren gaat het over een fluisterboot en vanaf vrijdag kunnen geïnteresseerden dan eindelijk een tochtje met het vaartuig boeken. “Het is een geweldig initiatief”, vindt Van der Pas. Die met moeite alle enthousiaste vrijwilligers en gezellige bibliotheek- en gemeentemedewerkers op anderhalve meter afstand probeert te houden. Ze vervolgt: “We hebben in Veghel een prachtig stukje water. Dat willen we graag zichtbaarder maken. De fluisterboot gaat daar ongetwijfeld een bijdrage aan leveren”, jubelt de wethouder. Over de lengte van proces is Van der Pas kort. “Het is niet van ‘we laten een bootje te water en klaar’. Er komt van alles bij kijken vooral ook omdat er meerdere partijen bij zijn betrokken. De samenwerking met de gemeente Bernheze, waar de tocht verdergaat tot aan de Kilsdonkse Molen, is super.”

'Koeien uit het water gevist'
Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas is blij met de aandacht voor de Aa. Wel vindt hij het belangrijk dat de keerzijde van water wordt benadrukt. “Ik kom net bij de stuw in Sambeek vandaan. Daar worden momenteel kliko’s, caravans en koeien uit het water gevist. Het is belangrijk dat we ons realiseren dat het ook anders kan dan een vriendelijk voortkabbelende Aa hier in Veghel.” De geïnteresseerden zagen deze toevoeging even niet aankomen, maar de meeste zijn het met Van Dijk eens. “Goed dat hij het zegt”, fluistert Natasja de Groot, vestigingsmanager bibliotheken Meierijstad, vlak voor dat ze samen met Martijn Dickerscheid, voorzitter Stichting Varen in Veghel en verantwoordelijk voor het opknappen van de boot, de champagnefles laat knallen. “Normaal wordt een boot gedoopt door een fles tegen de boeg stuk te slaan, maar met iemand van het waterschap hier aanwezig doen we dat maar niet. Dat is namelijk dubbelzonde. Zonde van het water en zonde van de borrel”, lacht Natasja. Martijn benadrukt dat de Stichting Varen in Veghel wordt gedragen door de vrijwilligers. Zij varen als schipper en gids mee op de fluisterboot. De boot is geschikt voor maximaal 8 personen.
De fluisterboot start bij de aanlegsteiger nabij de Markt en eindigt bij de steiger voor de stuw in de Aa bij de historische buitenplaats Landgoed Zwanenburg (zie kader).


Landgoed Zwanenburg
Bij de aanlegsteiger van Landgoed Zwanenburg in Heeswijk-Dinther ga je aan wal en loop je onder begeleiding van de gids via het natuurlandschap van het landgoed, met toestemming van de landgoedeigenaar, naar de Kilsdonkse molen. De eigenaar van het landgoed, Eugène van Bouwdijk Bastiaanse, laat weten dat hij zijn landgoed graag openstelt voor fiets- en wandeltochten. “Ik ben niet iemand die een hek om mijn perceel plaatst. Maak er gebruik van, het is prachtig. Door het landgoed open te stellen creëer ik verder draagvlak voor subsidie. Ik kan Zwanenburg niet in mijn eentje onderhouden”, vertelt hij.


Terwijl schipper René Hildesheim de boot loskoppelt van de steiger nemen wethouder Van der Pas, Peter van Dijk en stadsdichter van Meierijstad Rick Terwindt plaats voor de eerste vaartocht. Het publiek op de kade geniet nog van een extra glaasje champagne terwijl ze de boot nakijken.