Wethouder Coby van der Pas, Projectleider Leon Hoegee en medewerker van natuurtuin 't Bundertje Daniëlle Walraven.
Wethouder Coby van der Pas, Projectleider Leon Hoegee en medewerker van natuurtuin 't Bundertje Daniëlle Walraven.

‘Renoveren was niet meer mogelijk en daarom is er gekozen voor nieuwbouw’

Algemeen

VEGHEL | De verbouwing van Natuurtuin ‘t Bundertje in Veghel verloopt voorspoedig. Vermoedelijk is het natuur- en milieu educatiecentrum eind oktober klaar voor gebruik. Afgelopen donderdag namen projectleider Leon Hoegee en wethouder Coby van der Pas van de gemeente Meierijstad een kijkje rondom de natuurtuin op De Bunders.

’t Bundertje is een ontmoetingsplek voor de omgeving, er worden natuuractiviteiten georganiseerd en er worden lessen verzorgd voor onder andere basisscholen, praktijkonderwijs en vmbo. Voor deze lessen wordt gebruik gemaakt van de directe omgeving, die daar speciaal op is ingericht. Het gebouw en de dierenverblijven van ‘t Bundertje waren echter nodig aan vervanging toe weet ook Van der Pas. “Het gebouw was flink verouderd, koud en tochtig. Bovendien was het niet rolstoelvriendelijk. Renoveren was niet meer mogelijk en daarom is er gekozen voor nieuwbouw”, legt de wethouder uit. De sloop werd enige tijd uitgesteld omdat er vleermuizen in het gebouw woonden. Het nieuwe gebouw is, in samenspraak met IVN Veghel, wijkraad De Bunders, wijkraad ’t Ven en omwonenden ontworpen. Projectleider Hoegee vertelt dat het terrein in totaal zo’n 1300 vierkante meter bedraagt. Het gebouw krijgt een sedumdak en zonnepanelen. Hoegee: “De opbrengsten daarvan houden we bij en is binnen voor iedereen zichtbaar.” Wethouder Van der Pas vult aan: “Met de nieuwbouw verbeteren we de faciliteiten voor natuur- en milieueducatie, recreatie en participatie in Meierijstad. Iedereen moet hier kunnen genieten.” Met de nadruk op iedereen. Wethouder Van der Pas belooft dat het gebouw straks wél rolstoelvriendelijk is. Ze vervolgt: “Er komen geregeld mensen van De Watersteeg naar de natuurtuin. Zij kunnen binnenkort binnen genieten van een kopje koffie of thee.”
Ook vanuit het onderwijs wordt meegewerkt aan het nieuwe natuureducatiecentrum. Leerlingen van ROC de Leijgraaf (Bouw & Hout) hebben een wandkast en mobiele bar ontworpen, die ze zelf gaan maken en Bouwmensen (bouwopleiding ROC de Leijgraaf) zorgt voor het maken en plaatsen van de staldeuren voor in de dierenverblijven. In de multifunctionele gemeenschappelijke ruimte kunnen zo’n 35 bezoekers worden ontvangen. 

Dieren
Het terrein om het natuureducatiecentrum heen wordt momenteel ook flink aangepakt. Hoegee vertelt dat ze daarbij aandacht besteden aan educatie. “Zo komt er grote zandbak waar kinderen kunnen zien hoever dieren kunnen springen. Er komt een peilbuis die continu het waterpeil bijhoudt en verder komen er digitale informatiezuilen.” Danielle Walraven is medewerker van Natuurtuin ‘t Bundertje. Zij vertelt dat de dieren allemaal terugkeren. “De dieren kunnen straks zowel binnen als buiten rondlopen. De stallen worden compleet vernieuwd. We zijn nog bezig met een speciaal hoekje voor de kliko’s. Daar willen we kinderen straks uitleg geven over onder andere compost en wat er met plastic gebeurt.”
Van der Pas is blij met de inzet van alle vrijwilligers en verschillende partijen. “Het hoogste punt is bereikt en het dak is geplaatst. Eind oktober moet het natuureducatiecentrum klaar zijn. Dan kom ik graag weer een kijkje nemen”, besluit de wethouder.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding