In de Patio in het Veghelse centrum komen in totaal zestien woningen.
In de Patio in het Veghelse centrum komen in totaal zestien woningen.

Wat vindt het Burgerpanel van de zelfbewoningsplicht?

Algemeen

VEGHEL | Onder het motto ‘Nieuwbouw is nodig maar niet voor beleggers!’ hebben CDA, SP, Gemeentebelang en PvdA tijdens de raadsvergadering op 24 juni een motie ingediend. De genoemde fracties dienden een motie zelfbewoningsplicht in. De motie kreeg een meerderheid van 28 van de 33 aanwezige raadsleden.

Door het invoeren van een zelfbewoningsplicht moet de koper minstens drie jaar zelf in de woning blijven wonen. Daardoor is het voor beleggers niet aantrekkelijk om een woning te kopen. Het Burgerpanel is voorstander van deze zelfbewoningsplicht. 79 procent van de respondenten is voorstander van zo’n plicht in Veghel. Al zijn er wel een hoop panelleden die vinden dat een woning kopen voor je kinderen nog altijd moet kunnen, daar zou een uitzondering op gemaakt moeten worden.

Huisjesmelkers
De huizenprijzen stijgen in Nederland al jaren. Volgens het ministerie komt dit (indirect) doordat vastgoedbeleggers koopwoningen bemachtigen en deze vervolgens te huur aanbieden. Particuliere kopers trekken bij onderhandelingen soms aan het kortste eind omdat zij de stijgende woningprijzen niet kunnen opbrengen. Een zelfbewoningsplicht zou uitkomst moeten bieden. In de Meierijstadse gemeenteraad werd onlangs een motie aangenomen omtrent die zelfbewoningsplicht. Door het invoeren ervan moet de koper minstens drie jaar zelf in de woning blijven wonen. Daardoor is het voor beleggers niet aantrekkelijk om een dergelijke woning te kopen. Een groot deel van het Burgerpanel staat achter deze beslissing. Ze vinden dat beleggers de markt verzieken. “Beleggers hebben een groot aandeel in de oplopende huizenprijzen. Dit moet tegengegaan worden”, schrijft iemand. Een ander panellid vult aan: “Er is een woningtekort en dat wordt niet opgelost door het bouwen van woningen die vervolgens door beleggers worden opgekocht.” Bovendien ziet het panel de zelfbewoningsplicht als een uitstekend wapen om huisjesmelkers tegen te gaan. Er zijn ook respondenten die denken dat zelfbewoningsplicht ervoor zorgt dat investeerders en grote bedrijven geen woningen meer volstoppen met arbeidsmigranten. “Vaak zijn de leefomstandigheden voor deze mensen erg slecht en niemand wordt er blij van als dat bij hem/haar in de straat gebeurt. Het zijn ook nog eens vaak mensen/bedrijven die niets met het dorp hebben waar ze een huis kopen, waardoor alles wat ze aan het huis doen, niet met respect wordt gedaan voor de omgeving of het pand, maar alles zo goedkoop mogelijk. Daarnaast worden de tuinen van dit soort pandjes niet aangelegd en/of bijgehouden, wat voor het straatbeeld ook niet goed is.”


Het Burgerpanel heeft verschillende tips voor het woningbeleid in Veghel. Wij kozen er vier uit:

- Als mensen met een minimumloon, starters en migranten een goed betaalbaar huis hebben, is er vanuit die hoek minder frustratie en is dat mogelijk goed voor de economie in Veghel zelf. Leegstand voorkomen is belangrijk om verloedering en criminaliteit tegen te gaan (denk aan drugscriminaliteit). Laat het buitengebied verder zoals het is en probeer binnen de dorpsgrenzen te bouwen.

- Blijf streng beleid voeren bij de aanvraag van vergunningen voor verbouwingen aan een huis. Vooral bij karakteristieke panden. Laat geen beeldbepalende panden verloren gaan en ben streng op de uitstraling van projectbouw. Neem daarin de aanleg van pleinen en groenvoorziening mee.

- Tiny houses voor (jonge) starters en meer tweepersoons huizen, zowel voor starters als voor ouderen.

- Winkelruimtes in het centrum ombouwen tot woningen of appartementen. Hierdoor wordt het centrum weer levendiger maar ook belangrijk dat er ruimte is voor groen.

Alle tips zijn terug te lezen op www.tipveghel.nl.


Het panel denkt dat de zelfbewoningsplicht ervoor gaat zorgen dat er minder opkopers zijn en dat er daardoor meer kansen ontstaan voor starters. Ook zou de prijs van een huis dan minder worden opgedreven. “Met het kopen van een woning is het voor starters of lage inkomens mogelijk om zelf een kapitaal op te bouwen in plaats van een grootverdiener nog rijker te maken door een (te hoge) huur te moeten betalen”, schrijft een respondent.

Desastreuze gevolgen
9 procent van het Burgerpanel is tegenstander van de zelfbewoningsplicht (7 procent is neutraal en 5 procent weet het niet). “Als iemand wil investeren dan moet dat kunnen, de gemeente mag dat niet bepalen”, vindt iemand. Een ander panellid vindt dat ‘particuliere verhuur het voor veel mensen mogelijk maakt om in aanmerking te komen voor een woning, waar ze in andere gevallen niet voor huur of een hypotheek die hoog genoeg is in aanmerking komen’. Een collega-respondent vreest wel voor gescheiden stellen. Door de zelfbewoningsplicht komen er minder huurhuizen op de markt. “Gescheiden stellen die geen huurwoning kunnen vinden zullen in een verder gespannen verhouding bij elkaar moeten blijven wonen met soms desastreuze gevolgen. De politiek is daarvoor verantwoordelijk met de aanpassing van de wetgeving”, aldus het panellid.

De complete rapportage is terug te lezen op www.tipveghel.nl. Daar kan iedereen een aanmeldingsformulier invullen. Van tijd tot tijd worden deelnemers gevraagd naar hun mening over actuele onderwerpen.