De gemeente heeft nog geen concrete locaties op het oog, zeggen ze.
De gemeente heeft nog geen concrete locaties op het oog, zeggen ze.

Komen er vijftig tijdelijke woningen in Veghels Buiten?

Algemeen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad is bezig met de uitwerking van een plan voor tijdelijke of verplaatsbare woningen in Veghel Buiten. Een woordvoerder van de gemeente Meierijstad laat weten dat het gaat om vijftig tijdelijke woningen. “Het kan zijn dat we de woningen gaan verdelen over twee locaties. Waar de woningen precies komen, is nog niet bekend”, aldus een woordvoerder van de gemeente. 

Volgens de gemeente zijn er op dit moment nog geen concrete locaties in beeld. “Het masterplan voor Veghels Buiten Noord-Oost wordt momenteel uitgewerkt, op basis daarvan wordt het mogelijk om concrete locatiekeuzes te maken”, meldt een woordvoerder van de gemeente. De woningen die gebouwd gaan worden zijn verplaatsbare flexwoningen, vergelijkbaar met de woningen op De Bolst in Erp. De plannen voor flexwoningen worden in samenspraak met de woningbouwcorporaties uitgewerkt. Zij verzorgen de toewijzing van de woningen. De gemeente heeft de ambitie dat de woningen in Veghels Buiten zo snel mogelijk gerealiseerd kunnen worden. “In eerste instantie moeten de resultaten van het masterplan bekend zijn, waarna verdere stappen kunnen worden gezet”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.
Eerder diende PUP Real Estate een plan in voor een complex voor spoedzoekers in Veghels Buiten. In eerste instantie gingen ze voor bijna 500 woningen. De buurt en de gemeente zagen dat niet zitten. Ook niet toen Pup Real Estate het aantal woningen terugschroefde naar 250. Toen bekend werd dat de gemeente niet verder wilde gaan dan 100 woningen trok de projectontwikkelaar zich terug.

Vooroordelen
Wim Reedijk van Expertisecentrum Flexwonen vertelt dat de kwaliteit van de verplaatsbare woningen met sprongen vooruit is gegaan. Volgens hem zijn het allang geen containers meer. De weerstand tegen flexwonen komt volgens Reedijk vaak voort uit onwetendheid. “We moeten laten zien hoe fraai de projecten er uit kunnen zien en iets vertellen over de bewoners. Mensen hebben vaak vooroordelen over de bewoners. Het zullen wel arbeidsmigranten zijn of buitenlanders. Daarom zetten mensen in de omgeving vaak de hakken in het zand. Terwijl flexwoners hele normale mensen zijn die snel op zoek zijn naar een woning”, legt Reedijk uit. 

Tijdelijke woningen
In Meierijstad is afgesproken dat tijdelijke woningen er in principe niet langer mogen staan dan tien jaar. Dat is volgens Flexwonen echter niet rendabel. Daarom zetten ze in op 25 jaar. De woningcorporaties Area en Woonmeij delen deze opvatting. Tijdens een bijeenkomst woensdagavond in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode pleitten Ralf Gulikers (Area) George van Rooij (Woonmeij) ervoor om in een gemeentelijke verordening vast te leggen dat een sociale huurwoning minimaal 25 jaar beschikbaar moet blijven. “Na 2040 zal er ook nog vraag zijn naar sociale huurwoningen”, vertelt Gulikers. Van Rooij vult aan: “Met het toevoegen van nieuwbouwwoningen, voegen we woningen toe die kwalitatief goed zijn en duurzaam zijn. Deze woningen passen bij de huidige vraag. We willen graag vooruitkijken en 25 jaar is daarbij een goede termijn. Als beleggers de woningen na 10 à 15 jaar op de markt brengen dan verdwijnen de goede, passende woningen van de sociale markt. Wij kunnen garanderen dat een sociale huurwoning 25 jaar een sociale huurwoning blijft.” Volgens Area en Woonmeij blijft de vraag naar sociale huurwoningen enorm toenemen, want de woningcorporaties geven aan dat het in deze tijd voor jonge mensen vrijwel onmogelijk is om een huis te kopen.

Gemeente heeft twee locaties op het oog, welke dat zijn willen ze nog niet zeggen.