Veel mensen gaan in de zomer naar het buitenzwembad om te recreëren.
Veel mensen gaan in de zomer naar het buitenzwembad om te recreëren. Foto:

Actiegroep: 'Buitenbad moet gered worden'

VEGHEL | Paulette Savelsbergh heeft donderdag een hartstochtelijk pleidooi gehouden om het buitenbad, in de volksmond ook wel 'openlucht' genoemd, op het Prins Willem Alexander Sportpark te behouden. Het zwembad staat op de nominatie om gesloopt te worden. Saillant detail: de gemeentepolitiek heeft (nog) geen beslissingsbevoegdheid over het Veghelse buitenbad. Toch zet Actiegroep Buitenbad open het nu al op de politie agenda. 

Door: Ties van Dooren.

Al sinds 1968 heeft Veghel een buitenbad op het Prins Willem Alexander Sportpark. Een groot onverwarmd 50 meter bad met ligweides en een peuter- en een kleuterbad. Volgens Savelsbergh, die donderdag verschillende gemeenteraadsleden toesprak namens Actiegroep Buitenbad open, wordt het zwembad al jaren slecht onderhouden. “Het buitenbad is verouderd en er zal geld nodig zijn om dit bij de tijd te brengen.” 

Sterfhuisconstructie
Savelsbergh laat weten dat de actiegroep het waard vindt om te vechten voor het behoud van het buitenbad. “Er komt een actieplan. We gaan de scholen benaderen, de nabijgelegen sportverenigingen maar ook het bedrijfsleven. Immers het bedrijfsleven wil graag dat de medewerkers in een aangename stad wonen met voldoende faciliteiten. Daarnaast is het bad de afgelopen jaren zonder visie opengehouden. Wij denken dat er heel veel mogelijkheden zijn om het tot een bloeiende publiekstrekker te maken waar de kern Veghel zich mee kan onderscheiden. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat ik onzin verkoop. Als het buitenbad wordt gered dan bedanken we god over vijf jaar dat het behouden is gebleven. Er moet alleen wel iets gaan gebeuren. Het is nu een sterfhuisconstructie.”

Contract
Laurens van Voorst van de politieke partij HART liet zich eerder al kritisch uit over het het ‘vierde' zwembad in de gemeente Meierijstad. Hij vindt extra geld voor het buitenbad echt te ver gaan. Donderdag merkte Van Voorst terecht op dat Savelsbergh bij Laco moet zijn en niet bij de Meierijstadse politiek. De gemeenteraad heeft in principe niks te zeggen over de sluiting van het openluchtzwembad.
Lees verder op pagina 3.