Bram Vermeulen staat centraal in Luistercafé.
Bram Vermeulen staat centraal in Luistercafé.

Luistercafé brengt ode aan veelzijdige Bram Vermeulen

Algemeen

VEGHEL | Op vrijdag 5 november is er weer een gloednieuwe editie van het Luistercafé met deze keer Bram Vermeulen in de hoofdrol. Luistercafé Noordkade is een initiatief van Bibliotheken Meierijstad in samenwerking met Cultuur Haven Veghel.

Bram Vermeulen vormde in de jaren zeventig samen met Freek de Jonge het baanbrekende cabaretduo Neerlands Hoop. Aan hun samenwerking kwam in 1979 een einde toen Freek besloot solo verder te gaan. Ook Bram ging alleen door en oogstte veel lof met liedjes als Rode wijn, De steen en De wedstrijd. Uiteindelijk viel hij zelfs in de prijzen en won twee Edisons: voor Doe het niet alleen en Bram. 
Bram was een veelzijdig mens. Niet alleen een begenadigd muzikant maar ook een bezield schilder, striptekenaar, presentator van televisieprogramma’s en schrijver van columns, gedichten en boeken. In 1995 ontving hij de Annie M.G. Schmidt-prijs voor zijn lied Een doodgewone jongen uit handen van de Grande Dame zelf. Op 4 september 2004 overleed Bram Vermeulen volkomen onverwacht op vakantie in het Italiaanse Toscane. Hij was pas 57 jaar oud.
Bram liet ons meer dan 480 liederen na om naar te luisteren, te overpeinzen en te spelen. Stanza gaat de muziek van Vermeulen onder de loep nemen en met liefde een aantal van zijn liedjes ten gehore brengen.
Frank Verhallen komt ons het een en ander vertellen over deze bekende Nederlandse artiest. Want naast docent, producent en recensent is hij ook een autoriteit op het gebied van het Nederlands cabaret. Én een goede vriend van Bram, met wie hij lang heeft samengewerkt. In 2018 verscheen van zijn hand een lijvige verzamelbox over Neerlands hoop in bange dagen.
Nieuwsgierig naar zijn verhaal en wil je de liedjes van Bram weer eens live horen? Kom dan naar het Luistercafé. De avond begint om 20.30 uur in De Apotheek aan de Noordkade. De entree is gratis maar zorg wel voor een geldige QR-code of een negatief testbewijs. Graag vooraf aanmelden. Dat kan via de website van de Bibliotheek Meierijstad.