'De legionella bron is niet meer actief’

SCHIJNDEL | Vanaf 15 november 2021 werden er bij de GGD Hart voor Brabant 17 legionella-besmettingen gemeld met een relatie met Schijndel. “Naast de 15 al bekende besmettingen volgens onze laatste berichtgeving op 23 november is er nog één besmetting bij een inwoner uit Schijndel vastgesteld. Ook één persoon met een andere woonplaats die in de incubatieperiode in Schijndel is geweest, wordt ook tot dit cluster gerekend”, meldt de GGD. De GGD laat weten dat het ‘erop lijkt dat de bron niet meer actief is’.

Zoals gebruikelijk startte de GGD een brononderzoek en werden alle mogelijke bronnen opgespoord en getest. Voor zover mogelijk werden installaties uit voorzorg direct uitgeschakeld en/of gereinigd. Inmiddels zijn alle uitslagen van deze onderzoeken bekend. Er is géén overeenkomst gevonden tussen de bacterie die tot de ziekte legionellose leidde in Schijndel en de bacteriën van de onderzochte bronnen. “Ook zijn er sinds 25 november géén nieuwe patiënten bij de GGD gemeld. Hiermee lijkt het erop dat de bron niet meer actief is. De GGD verwacht daarom dan ook dat er geen nieuwe patiënten meer bij zullen komen”, laat de GGD in een persbericht weten. Burgemeester Kees van Rooi is opgelucht: “We zijn blij dat er geen extra besmettingen meer zijn opgetreden en dat de uitbraak nu uitgedoofd lijkt. Ik heb het volste vertrouwen in het grondige onderzoek dat door GGD Hart voor Brabant, RIVM en de Omgevingsdienst Brabant Noord is gedaan. En ik hoop dat onze inwoners, samen met mij, gerustgesteld zijn. Tegelijk betreur ik dat er slachtoffers zijn in onze gemeente. Ik wens de mensen die herstellende zijn veel beterschap toe.”


Veghel HartSave

VEGHEL | Meierijstad heeft een dekkende 6-minutenzone met AED's in zowel de kernen als buitengebieden. Voor een snelle en succesvolle levensreddende hulpverlening zou het fijn zijn als vele gecertificeerde Reanimatie/AED-hulpverleners zich aanmelden bij www.Hartslagnu.nl als ‘Burgerhulpverlener'. In sommige kernen zijn nog te veel postcodes waar geen oproepbare burgerhulpverlener aanwezig is. Elke minuut vertraging in de hulpverlening betekent een 10 procent mindere overlevingskans.


Wijnugebouw blijft in december dicht

VEGHEL | "Heel spijtig, maar het is niet anders. De mooie kerstactiviteiten van Wijnu kunnen helaas ook dit jaar niet doorgaan", laat Hans van de Donk namens Wijnu weten. De Kerstmarkt op 12 december en de Kerstvieringen op 16, 17, 18 en 19 december komen te vervallen.

Het bestuur van Wijnu heeft andermaal besloten om geen activiteiten in de maand december door te laten gaan. Gezien de huidige omstandigheden, waar de besmettingen en de opnames in het ziekenhuis, voorlopig nog niet voldoende zullen dalen, neemt het bestuur de verantwoordelijkheid op zich om de leden te beschermen. Mede door alle onzekerheid heeft het Ambiancekoor ook aangegeven dat zij, door onvoldoende te hebben kunnen repeteren, het Nieuwjaarsconcert op 9 januari niet door kan gaan. Alleen de kapster en de pedicure zijn op afspraak open.