Huurders en SP in actie voor steun tegen sloop

UDEN | Huurders van de drie ‘sloopbuurten’ en de lokale partij SP zijn afgelopen zaterdag samen in actie gekomen om steun te verwerven tegen de sloop van woningen in de wijken Hoevenseveld en Uden-West. Ook pleiten ze voor meer zeggenschap voor huurders.

Zaterdag werden al zo’n 200 handtekeningen verzameld in wijken rondom de te slopen huizen. Het is de bedoeling de komende periode meer steun te verwerven. Zo’n 13 huurders en SP-ers gingen samen op pad. Mensen konden met hun handtekening steun betuigen aan de actie tegen de sloop én uitspreken voor meer zeggenschap van huurders te zijn. Ook Lilian Marijnissen

nam deel aan de actie. De politica bezoekt momenteel veel plaatsen in het land om te praten met mensen over wat er leeft.

Tevreden
Afdelingsvoorzitter Ton Segers zegt tevreden te zijn over de eerste resultaten: “Bijna iedereen die we thuis troffen sprak zijn of haar steun uit en tekende de petitie. We gaan er de komende periode mee door en willen de handtekeningen aanbieden aan Area én de gemeente.”

Plannen intrekken
De huurders en de SP vinden dat Area de sloopplannen moet intrekken en hoopt dat de gemeente hierin ook haar verantwoordelijkheid

neemt. Segers: “Veel mensen denken dat de gemeente er buiten staat en dat het gaat om een conflict tussen huurders en Area. Maar dat is niet zo, de gemeente is verantwoordelijk voor het volkshuisvestingsbeleid en voor de bestemmingsplannen die nodig zijn voor de sloop en nieuwbouw.”

Groot belang
De eis voor meer zeggenschap van huurders is volgens de SP van groot belang. "Area probeert onder het wettelijke vereiste van 70 procent instemming van zittende huurders uit te komen. Een slechte zaak."
De komende periode zullen er nog meer handtekeningen worden verzameld.