Vervolg van de voorpagina.

De naam van het werk is ‘Formatie'. Het idee kwam van PvdA-raadslid Ingeborg Tros vanuit een beeldspraak zoals een schilder een doek gebruikt om iets nieuws te creëren. Zo werkt het ook met het samenvoegen van gemeentes. Het kleurrijke geheel van de verschillende dorpskernen worden gevoegd tot een ‘schilderij'; de nieuwe gemeente.

Kubussen
De initiatiefnemers van het Kunstation Uden bracht de kunstenaars bij elkaar. De basis waren vijftien grote kubussen van multiplex en van piepschuim waar de kunstenaars mee aan de slag gingen. "Dat was een heel mooi proces", zeggen de kunstenaars. "Het was net als bij de herindeling, we moesten elkaar vinden in de samenwerking." Aan elke kubus hebben één of meerdere kunstenaars gewerkt. De kubussen zelf zitten ook vol verwijzingen naar beide gemeenten en de fusie die ze doormaken. Dus ook veel losse draadjes, puzzelstukjes en kretologie.

Kunstenaars
De kunstenaars die aan het project hebben meegewerkt zijn Truus Claassen (Uden), Georges de Groot (Zeeland), Stefanie van de Elzen (Zeeland), Toon Derks (Schaijk), Frans Geenen (Odiliapeel), Ine van Grinsven (Volkel), Rob van Doorn (Uden), Antoinette van der Velden (Zeeland), Sylvia Dekker (Volkel), Corrij Reijs (Schaijk), Marion van de Schans (Schaijk) en José Govers (Reek). De expositie is te is te zien vanaf vandaag (woensdag 28 juli) tot medio september tijdens de openingstijden van de bibliotheek, op de hele begane grond van Mondriaanplein 16-18 in Uden. Dit is de gezamenlijke ruimte van Kunst & Co, bibliotheek en VVV.