De ondertekening in de bieb. (foto: Henk Lunenburg)
De ondertekening in de bieb. (foto: Henk Lunenburg) Foto:

Ondertekening gezamenlijke aanpak laaggeletterdheid

UDEN | Alle partners van het DigiTaalhuis Maashorst i.o hebben vorige week het convenant ondertekend waarin zij met elkaar afspreken om de laaggeletterdheid bij (jong)volwassenen in gemeente Maashorst i.o. te bestrijden en daarmee de zelfredzaamheid en deelname van deze groep aan de maatschappij te vergroten.

Het DigiTaalhuis Maashorst i.o. is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties. Ze houden zich bezig met het bestrijden van laaggeletterdheid en het versterken van basisvaardigheden bij inwoners van Uden en Landerd vanaf 18 jaar. De kernpartners van het DigiTaalhuis Maashorst i.o zijn: Noord Oost Brabantse Bibliotheken, Vluchtelingenwerk, Capabel Taal, Stichting Vrouwen Samen, ONS welzijn, IBN, Stichting Lezen Schrijven, gemeente Uden en gemeente Landerd. Al sinds 2016 werken de kernpartners samen in het Taalnetwerk Uden. Inmiddels is het netwerk uitgebreid met partners uit gemeente Landerd en hebben zij zich verenigd in het DigiTaalhuis Maashorst i.o. 

Signalering
Naast de kernpartners zijn er verschillende organisaties die belangrijk zijn voor het signaleren van laaggeletterheid bij inwoners en hen doorverwijzen naar het DigiTaalhuis. De praktijk wijst uit dat laaggeletterde inwoners zich niet snel uit zichzelf aanmelden, maar vaak gestimuleerd moeten worden. De verbinding met deze ‘signalerings-en doorverwijspartners' zoals: huisartstenpraktijken, scholen, kinderopvang in de gemeente Uden en Landerd maar ook Bernhoven is van groot belang in de strijd tegen de laaggeletterdheid.