Demonstratie woonopstand Rotterdam

"Bewoners uit Uden demonstreerden op 17 oktober bij de demonstratie woonopstand in Rotterdam, samen met ruim 10.000 aanwezigen. Vanuit het hele land waren er diverse woongroepen gekomen die het huurbeleid van de woningcorporaties ongepast vinden. De organisatie was georganiseerd door de woonbond, een organisatie die ook echt opkomt voor huurders voor betaalbaar wonen.

Er waren diverse sprekers. Ze waren door de woonbond uitgenodigd en hadden ook spreektijd gekregen om hun ongenoegen kenbaar te maken over Area Wonen betreffende de sloopplannen voor de woningen in Uden-West, Hoevenseveld en Volkel. Ook Gertrude Vissers uit Uden mocht op het podium haar emoties uiten en vertelde dat Area ook goede huizen sloopt voor nieuwe, dure woningen. De duizenden demonstranten gaven haar dan ook een applaus voor de goede speech. Veel deelnemers liepen ook met spandoeken met diverse ludieke teksten, maar met vooral de vraag: 'Waarom slopen en niet wonen?' Nog steeds hebben de bewoners van Hoevenseveld, Uden-West en de Aert Willemstraat in Volkel geen definitief antwoord gekregen op of zij in hun huizen mogen blijven. De woonbond heeft zich er ook mee bemoeid en zegt het treurig te vinden dat Area toch zijn poot stijf houdt en vastberaden is de sloop van de wijken door te zetten. Er wordt geen rekening mee gehouden dat de huurders psychisch gebukt gaan onder de druk dat ze hun huis kwijtraken en dat het aanbod gering is om en ander geschikt huis te vinden. Landelijk is de wachttijd nu voor een betaalbare sociale woning 8 tot 10 jaar. Terwijl de woningcorporaties vele goede sociale woningen willen gaan slopen om er dan nieuwe duurdere woningen voor terug te plaatsen. Landelijk gezien is maar 7 procent van de nieuwbouw een woning in de sociale sector, de rest is onbetaalbaar voor jongeren die zelfstandig willen gaan wonen. Maar ook onbetaalbaar zal worden voor ouderen, die moeten rondkomen met een alleen een AOW-uitkering. Het lijkt er erg op dat de landelijke wooncorporaties een onderliggende competitie hebben wie het mooiste woningaanbod in haar portefeuille heeft. Minder belangrijk is hoe de hoge huren te betalen en de lange wachttijden voor het toegewezen krijgen van een betaalbare woning...

Om nu eerst goede panden te gaan slopen in onze wijk, zonder dat er ook maar gekeken is naar eventuele renovatie, wil zeggen dat er plm. 70 woningzoekenden weer langer moeten wachten op toewijzing van woonruimte. Onacceptabel!"

Bewoners van een 'sloopwoning'