Afbeelding
Foto:

'De echte verkiezingssfeer ontbrak dit jaar helaas'

Afgelopen week stond natuurlijk in het teken van de herindelingsverkiezingen. Maandagochtend vroeg heb ik samen met burgemeester Marnix Bakermans mijn stem uitgebracht en mensen opgeroepen om te komen stemmen. Dat oproepen heeft niet veel gedaan, want jammer genoeg heeft maar 43 procent van de inwoners van Uden haar stem uitgebracht. Verder heb ik tijdens de stemdagen alle Udense stembureaus bezocht en geconstateerd dat alles overal goed verliep, en alles ook coronaproof was. Daarnaast ben ik nog met drie medewerkers van stembureaus in gesprek gegaan met minister Kajsa Ollengren. Zij wilde graag weten hoe het ging met de nieuwe maatregel dat je drie dagen kunt stemmen in plaats van één dag. Ook vroeg ze naar de ervaringen van leden van de stembureaus in deze coronatijd. Uiteindelijk heeft 10 procent van de inwoners gebruik gemaakt van de mogelijkheid om eerder dan woensdag te stemmen. Dit is ongeveer gelijk aan de vorige verkiezingen.”

"Woensdag was de uitslagenavond, die ook anders was dan gewend. Omgeven door wat technici en wat medewerkers van de gemeente was ik de enige in het gemeentehuis die met de presentatie en duiding van de uitslagen bezig was. Normaal gesproken zijn er veel politici aanwezig die enthousiast of teleurgesteld reageren op de stemming, maar dat kon nu niet. Daardoor ontbrak het aan de echte verkiezingssfeer helaas. Het is niet anders. Het heeft ons er in ieder geval maandag niet van weerhouden om als Centraal Stembureau bij elkaar te komen en de uitslag officieel vast te stellen. Dat wil zeggen dat de gemeente Maashorst 31 leden in de gemeenteraad heeft, verdeeld over elf fracties."

"Met wethouder Prinssen heb ik twee vrijwilligerspenningen uitgereikt. Normaal gesproken deden we dit vooraf aan de nieuwjaarsreceptie, die dit jaar niet door ging en volgend jaar waarschijnlijk ook niet. Daarom hebben we ervoor gekozen om de penningen zelf uit te reiken. Donderdag deden we dit in De Balans, waar Doriene van Katwijk werd verrast. Zij is van grote waarde voor De Balans en de Flatwijk, omdat ze er met name voor gezorgd heeft dat er eetmomenten zijn gecreëerd voor bewoners, en vrijwilligers met elkaar kunnen koken. Ze is al met al zeer actief in de wijk. Vrijdag reikten we bij UDI'19 een penning uit aan Jeroen van Vuuren. Hij is nog maar 35 jaar, maar al zo'n 30 jaar lid bij UDI. Hij is als vrijwilliger van grote waarde bij de club, waar hij op allerlei vlakken vrijwilligerswerk doet en coördineert. Dit zijn beide vrijwilligers die je iedere vereniging of organisatie toewenst."

"Zondag ben ik met mijn echtgenote bij de besloten uitvaart van oud-pastoor Inno Ponsioen geweest. 8 weken geleden waren we nog bij zijn 60-jarig priesterjubileum. Hij overleed toch nog vrij onverwacht. Inno Ponsioen heeft voor de Sint Petrusparochie veel verdiensten gehad."