Het Veerhuis in Oeffelt hield de boel ternauwernood droog. (Foto: SK-Media)
Het Veerhuis in Oeffelt hield de boel ternauwernood droog. (Foto: SK-Media) Foto: SK-Media

Goede voorbereidingen voorkomen grote overlast

REGIO | Het waterpeil van de Maas is weer zakkende. Hevige regenval leidde tot enorme overlast en ravage in delen van België, Duitsland en Zuid-Limburg. Huizen, winkels en bedrijven zijn onder water gelopen, auto’s zijn zwaar beschadigd en mensen hebben uit voorzorg hun huis moeten verlaten. Als een soort golf verplaatste de watersnood zich stroomafwaarts over de Maas, waarbij ook het Land van Cuijk zich moest wapenen tegen het water.

De hoge waterstanden zijn geen unicum. Wel bijzonder is het moment waarop het peil zo de hoogte in ging. Rijkswaterstaat: “Sinds 1911 is dit niveau in de zomermaanden maar 1 keer overschreden, dat was tijdens het zomerse hoogwater van juli 1980.” Al gauw werd verwacht dat het water niet tot de destructieve hoogtes zou komen zoals in 1993 en 1995. “De rivier kan het nog goed aan” Tweette Rijkswaterstaat woensdag 14 juli. Desondanks werden de nodige maatregelen getroffen. Recreatievaart op de rivier werd bijvoorbeeld verboden.

Gemeenten Boxmeer en Cuijk bleven niet stil zitten. De Cuijkse Maaskade werd donderdag volledig ontdaan van losse voorwerpen als auto’s en plantenbakken. Het viaduct dat vanaf de kade toegang geeft tot het centrum, werd door de gemeente en het waterschap hermetisch afgesloten.
Gemeente Boxmeer stelde zandzakken beschikbaar voor eenieder die ze nodig achtte. Uit voorzorg werd een nooddijk aangelegd tussen Vierlingsbeek en Groeningen, en moest de camping bij Maashees worden ontruimd.

Beide gemeenten haalden ook de veerdiensten uit de vaart en sloten alle toegangswegen tot de uiterwaarden af. Toch bleek dit laatste vergeefse moeite. Zelfs een noodverordening kon mensen er niet van weerhouden het natuurfenomeen te aanschouwen. 

Inmiddels neemt het waterpeil dus af en hebben er zich geen ingrijpende incidenten voortgedaan. De voorbereidingen hebben hun vruchten afgeworpen.