De gevolgen van het kweken van hennep

“Politie rolt hennepkwekerij op in huurwoning”. Je leest dit steeds vaker in de krant. Wat je minder vaak leest, is dat de huurder uit de huurwoning wordt gezet door de verhuurder en een flinke schadevergoeding daarbovenop moet betalen. 

Weinig mensen weten dat verhuurders in het huurcontract kunnen opnemen dat er geen hennep gekweekt mag worden. Huurders denken vaak alleen een strafrechtelijk risico te lopen en realiseren zich niet dat zij vanwege het kweken van hennep in dat geval contractbreuk (wanprestatie) plegen tegenover de verhuurder. De huurder loopt niet alleen het risico van een straf door de strafrechter maar ook het risico om op straat te komen staan, zelfs met kinderen! 

Vaak gaat het kweken van hennep samen met het illegaal aanpassen van de elektriciteitsmeter, waardoor gevaar voor brand ontstaat. De kantonrechter vindt dit onacceptabel. Zelfs wanneer er niets in de huurovereenkomst staat opgenomen kan om die reden de huurder uit het gehuurde gezet worden en moet hij vaak een flinke schadevergoeding nabetalen. Het illegaal aftappen van stroom kan vaak tot ruime schattingen in energieverbuik leiden waarvoor de contractant aansprakelijk is. Diegene kan dus ook geconfronteerd worden met een forse claim vanuit de energie leverancier. In praktijk is dat vaak de verhuurder. 

Naast deze huurrecht problemen bestaat voor de verhuurder ook het risico op een “damocles-besluit” door de gemeente. Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid om handhavend op te treden tegen drugshandel vanuit cafés, coffeeshops of andere voor publiek toegankelijke lokalen maar ook tegen drugshandel vanuit niet voor publiek toegankelijke lokalen, zoals een bedrijfsruimte, een loods, of een woning. Ook als het gaat om ‘strafbare voorbereidingshandelingen’
In praktijk zien wij vaak dat bedrijfsruimtes of woningen voor de duur van een jaar worden gesloten. Dit afsluiten vindt vaak plaats door het verzegelen van de toegangsdeur en soms door het onklaar of onbruikbaar maken van het slot. De ruimte kan dan ook echt een jaar lang niet meer gebruikt worden.

Het is dus erg belangrijk dat u goed weet wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn. GH Advocaten heeft ruime ervaring op dit terrein en kan u hierin goed bijstaan.
Mocht u tegen problemen aanlopen op het gebied van het contracten- en/of aansprakelijkheidsrecht? Neem gerust contact met ons op.