Kettingkledingruil in Molenhoek


MOLENHOEK | Omdat zij zelf wil bijdragen aan het terugbrengen van de afvalstroom is de Molenhoekse Marleen Gebbink een kettingkledingruil begonnen. De kledingindustrie staat in de top drie van vervuilers en bovendien is hergebruik van kleding veel voordeliger, oordeelt de initiatiefneemster.
Onder de deelnemers aan de kettingkledingruil rouleren tassen met tweedehands kleding. Uit een bezorgde tas mogen de deelnemers gedurende drie dagen kleren uitzoeken. Ook kunnen zij kleding uit eigen collectie toevoegen aan de tas. Drie dagen na ontvangst dient de tas doorgegeven te worden aan een volgende deelnemer. Het aantal uitgenomen en ingebrachte kledingstukken is vrij, en is zeker niet één op één. Voor de ingebrachte kleding geldt dat de stukken in goede staat moeten zijn. Verwassen, kapotte, gevlekte en gepilde kleding mogen niet ingeleverd worden bij de kettingkledingruil.
Geïnteresseerd? Aanmelden bij de WhatsAppgroep kan bij Marleen Gebbink (tel. 06-45490386).


Loop naar De Mookerhei


MOOK | 14 april 1574 is niet zomaar een dag, maar eentje die de geschiedenisboeken in is gegaan. Bovenop de Mookerheide stonden het koninklijke leger van Spanje en een huurlingenleger van Willem van Oranje lijnrecht tegenover elkaar. Het kwam tot een kortstondige, maar heftige uitbarsting van oorlogsgeweld. De Spanjaarden wonnen, ruim 3000 huurlingen vonden de dood. Ook de twee troepenaanvoerders, Lodewijk en Hendrik van Nassau, sneuvelden. Hun dood is in nevelen gehuld; niemand weet waar de lichamen gebleven zijn.
In een excursie loopt Natuurmonumenten naar de Mookerheide. Men staat stil bij de historisch belangrijke plekken. Op iedere plek wordt het verhaal verteld van die beruchte dag ruim 400 jaar geleden. Wat is er gebeurd, wie was waar, en hoe zit het met al die sagen en legenden die hun oorsprong hebben in de strijd. Deelnemers kijken a deze excursie gegarandeerd anders naar de nu zo vredige heide.
De excursie begint om 14.00 uur op het Raadhuisplein in Mook. Deelnemers verzamelen om 13.45 uur. Aanmelden kan via natuurmonumenten.nl/rijk-van-nijmegen.