Ook Limburgse Maasheggen krijgen Unesco-status

NOORD - LIMBURG | Het Maasheggengebied aan de Brabantse zijde van de Maas geniet al enige jaren de status van Unesco Werelderfgoed. De Limburgse gemeenten Bergen Gennep en nu ook Mook en Middelaar willen het heggenlandschap aan de oostelijke Maasoever laten aansluiten bij de overburen. 

Het Maasheggengebied is een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland. Het werd gekenmerkt door haar landschappelijke fraaiheid en ecologische waarde. De wens van bewoners en raadsleden om deze cultuurlandschappen in oude luister te herstellen heeft in 2018 geleid tot het vaststellen van een Maasheggenvisie Gehecht aan heggen.
 Om de plannen financieel haalbaar te kunnen maken doen de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar beroep op een bijdrage uit de pot Regiodeal. De gemeenten dragen gezamenlijk 1.750.000 euro bij. De Provincie Limburg betaalt 750.000 euro aan het project. De drie Noord-Limburgse gemeenten betalen ieder naar ratio mee aan het bedrag dat bestemd is voor het herstel van het landschap.