Jong Nederland Gennep houdt zondag een Doe Je Mee Dag / Burendag.
Jong Nederland Gennep houdt zondag een Doe Je Mee Dag / Burendag. Foto: Jong Nederland

De regio viert Burendag, maar houdt rekening met Coronaregels

REGIO | Mag Burendag gevierd nu wel of niet gevierd worden? Lange tijd worstelden organisaties met de vraag of de activiteiten in het kader van de buurtverbroedering wel door mocht gaan. Bij elkaar op de koffie en een bescheiden buurtfeestje houden mag, maar wel met respect voor de geldende regels. De regio maakt zich op voor de vijftiende Burendag, die zaterdag gevierd mag worden. 

Door Jos Gröniger

Nederlands bekendste koffiebranderij (Douwe Egberts) en het Oranje Fonds zijn sinds jaar en dag de initiator van Burendag. Er is traditioneel de vierde zaterdag van september voor gereserveerd. Koffie, koffiebekers, tafellakens, vlaggetjes en andere feestartikelen worden door de organisatie beschikbaar gesteld. Ook worden door het Oranje Fonds financiële bijdragen geleverd voor het organiseren van een Burendag op grotere schaal. De tegemoetkoming in de kosten kunnen oplopen tot maximaal 400 euro voor evenementen die in het Burendagweekend plaatsvinden. Voorwaarde is echter wel dat de activiteit tijdig aangemeld wordt op de landelijke site www.burendag.nl.

Met koffie kun je echt even de tijd nemen voor je buren


Historie
Op initiatief van Douwe Egberts vierden Nederlandin 2006 voor het eerst Burendag in Nederland. In 2008 ontstond de samenwerking tussen Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds is het nationale fonds voor iedereen die iets goeds wil doen voor een ander. Met Burendag willen beide organisaties mensen dichter bij elkaar brengen.
Douwe Egberts brengt buren met elkaar in contact, met een goede kop koffie. Met koffie kun je echt even de tijd nemen voor je buren. Koffie is voor buren het begin voor het leggen en versterken van de contacten. En die contacten zijn de basis voor een leuke Burendag!

Activiteiten in de regio
Buurtverenigingen, buren en andere verenigingen hebben opnieuw de organisatie van Burendag 2021 op zich genomen. Ook in de twee noordelijkste gemeenten (Gennep en Mook en Middelaar) van Noord-Limburg staan legio Burendagactiviteiten gepland. Van kleinschalige bijeenkomsten van buren tot buurtfeestjes en van openingen van buurtspeeltuintjes tot rommelmarktjes.
In de gemeente Gennep zijn er activiteiten op zaterdag en zondag. In de Pottenhoek worden buurtgenoten om 10.00 uur uitgenodigd voor de plaatsing van een bankje. In de Havikstraat start om 13.30 uur een kinderbuitenspeeldag. Op de kinderboerderij wordt vanaf 14.00 uur een Burenbingo gehouden. In Milsbeek is de pottenbakkersbuurt the place to be. Om 14.00 uur wordt er een speeltuintje officieel geopend.

Toverdansen
Het overzicht meldt op zaterdag één activiteit in Molenhoek. In de Toverdans staat vanaf 12.00 uur Toverdansen op het programma.

Doe je Mee dag
In Gennep vindt zondag een de Doe Je Mee Dag / Burendag van Jong Nederland plaats. De festiviteiten worden gehouden op het terrein bij de Blokhout aan de Prinses Irenestraat. Tussen 13.30 en 16.30 uur is er tijd voor sport, spel, creativiteit en een rommelmarkt. De entree is gratis.

Check de activiteiten op  www.burendag.nl.