Voorwaarden tot verbinding

Tot mijn grote verbazing lees ik in het Cuijks weekblad van 7 september een uiteenzetting over de oliebollen kraam op onze jaarlijkse kermis, die gelukkig dit jaar weer doorgang kon vinden. Het wegzetten van het familiebedrijf van Aart v. d. Weert getuigt niet van enig sociaal gevoel ten aanzien van je mede ondernemers, en al zeker als je weet dat dit jaar een jubileum jaar voor het bedrijf zou zijn. Voor de Cuijkse bevolking zijn zij al jaren een graag geziene ondernemer, waar veel mensen voor komen.
Met het besluit van B. en W. om een regel uit de overeenkomst te halen, verliezen we aan zorg voor sociaal ondernemerschap. Juist dit punt van aandacht en zorg voor elkaar, zijn voorwaarde tot verbinding. We zien daar waar overheden deze waarde uit het oog verliezen, macht en geld gaan regeren. Als inwoner hoop ik dat u zich hiervan bewust bent, en dit mee wilt nemen in uw toekomstige beleid en dagelijkse zorg voor de inwoners van uw en onze gemeente.

Gerrie Weerts, Cuijk


1.000.000 bezoekers

Dit geldt voor vier gelijkwaardige gebieden om de Kraaijenbergse Plassen: schiereiland Linden, de Heeswijkse Kampen, de Dommelsvoort en Den Drul met een ruime omgeving. Voor het schiereiland geldt dus 250.000 bezoekers per jaar, gedeeld door 180 zomerdagen is gemiddeld 1400 bezoekers per dag. Bij een driehoeksverdeling over dat half jaar geldt een topdrukte van 2800 per dag. Daarvan komen er ongeveer 700 per fiets en 2100 per 700 auto's, waarvoor ongeveer 2 ha parkeerruimte nodig is.
Voor rijks-snelwegen kan de VRI-norm 900 motorvoertuigeenheden (mve) per baan en per uur worden toegepast. Voor provinciale wegen is dat 2/3 x 900 = 600 mve/u. In verband met botenvervoer e.d. geldt voor de Raamweg 400 mve/u en voor de smalle Steegstraat met fietsers 200 mve/u. Beide straten kunnen samen ongeveer (400 + 200) x 4 = 2400 bezoekers per uur verwerken. voor de Kerkstraat zonder trottoirs in Linden 600 mve/u. Dit vraagt om een oplossing.

A. Heijnen Linden