PMD-afval wordt in groeiende hoeveelheid en nog steeds meer verontreinigd aangeboden.(Tekst en foto: Jos Gröniger)
PMD-afval wordt in groeiende hoeveelheid en nog steeds meer verontreinigd aangeboden.(Tekst en foto: Jos Gröniger) Foto: Jos Gröniger

PMD kost Gennep meer geld

GENNEP | De gemeente Gennep gaat met andere gemeenten in de Afval Samenwerking Limburg (ASL) op zoek naar een andere inzamelaar en verwerker van het PMD (plastic, metaal en drankkartonnen). De ASL doet dit nu een conflict is ontstaan met de huidige partner Veolia, die wegens stijgende kwantiteit en toenemende verontreiniging van het PMD een toeslag per ton afval bedongen heeft.

In de Limburgse gemeenten is de hoeveelheid PMD de afgelopen jaren gestegen. Daarbij komt dat de vervuiling is toegenomen met 25 procent. Volgens wethouder Rob Peperzak is de vervuiling het gevolg van enkele oorzaken. "Er blijven te veel voedselresten achter in de verpakkingen.”, zegt de wethouder. Een andere reden is de toenemende diversiteit van plastic materialen.
Veolia wil nieuwe afspraken met ASL in een tweede addendum opnemen. Daarin is voor de jaren 2020 en 2021 is een toeslag van ruim 51 euro per ton opgenomen. Voor Gennep betekent dat een stijging van circa 52.500 euro voor deze jaren, waar eerder zo'n 260.000 euro betaald werd. Partijen die niet ondertekenen dienen zelf met Veolia te onderhandelen. Een hogere toeslag is dán niet uitgesloten. Gennep wil het tweede addendum onddertekenen. De meerkosten worden gecompenseerd uit de positieve ontwikkeling van de oud-papierprijs. De gemeente start binnenkort een campagne over de scheiding van PMD.