Wijnkenner en oud-slijter Mimi van de Kamp is benoemd tot Grand-Officier van het NGW.
Wijnkenner en oud-slijter Mimi van de Kamp is benoemd tot Grand-Officier van het NGW. Foto: Eigen foto

Gennepse Mimi van de Kamp benoemd tot Grand-Officier NGW

GENNEP / MAASTRICHT | Mimi van de Kamp, wie in Gennep kent haar niet, is daags voor de kermis in haar woonplaats Gennep verguld met een eretitel van het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden (NGW). In de provinciehoofdstad Maastricht werd de 90-jarige Gennepse door het NGW benoemd tot Grand-Officier.   

"Dit was voor Mimi, zoals we haar mogen noemen, een grote verrassing. Ze was onder begeleiding van meerdere wijnvrienden meegegaan naar het 50-jarig bestaan van het NGW in Kasteel Vaeshartelt te Maastricht", schrijft Mia Stax, wiens echtgenote (voormalig huisarts)  Wim Jacobs eveneens tot Grand-Officier benoemd werd.


Als Mimi aan een proeverij deelneemt maakt ze altijd volop aantekeningen en steekt haar mening niet onder stoelen of banken. Ze proeft nog steeds als een ware prof.


Hoge rang
Grand-Officier is een hoge rang die wordt verworven na bewezen theoretische kennis en inzicht over het wijngebeuren, waaronder methodes van wijnbouw en vinificatie. Uiteraard zijn ook de praktische vaardigheden op hoog niveau aanwezig, zoals het proeven en benoemen van een druivenras en de geografische herkomst van de wijn.
Frans Baijens, wijndocent, Harry Daudeij, bailli (in de volksmond: voorzitter) en ook Mimi van de Kamp zijn aangesloten bij La Cinquième Patte. Dit is een afdeling van het NGW in de regio Boxmeer en Noord-Limburg. Baijens en Daudeij hebben zich enorm ingespannen om via het NGW deze eretitel aan de Gennepse wijnkenner toe te laten kennen. Mimi van de Kamp is al jaren een zeer gewaardeerd lid van het wijngenootschap. Dankzij het warme pleidooi van de wijndocent en bailli heeft Mimi van de Kamp de erkenning gekregen die zij verdient voor haar wijnpassie en de wijze waarop ze dit uitdraagt. Ze heeft veel mensen enthousiast gemaakt voor het product wijn en gaf vele proeverijen. In 1983 behaalde ze het vinologen examen aan de Wijnacademie. Gedurende 30 jaar had ze een wijnslijterij. Als Mimi aan een proeverij deelneemt maakt ze altijd volop aantekeningen en steekt haar mening niet onder stoelen of banken. Ze proeft nog steeds als een ware prof.

Verrast
Mimi wist niet dat zij deze titel ging ontvangen. Eerst werden enkele andere aanwezige wijnvrienden onderscheiden. Voormalig huisarts in Ottersum Wim Jacobs werd bevorderd tot Grand-Officier. Hij is vele jaren opgeleid door Frans Baijens.
Bailli Harry Daudeij was door omstandigheden verhinderd en zijn toespraak werd door Frans Baijens overgenomen. Het was een persoonlijke toespraak, gericht aan Mimi van de Kamp zonder haar naam te noemen. Langzaam drong het tot haar door dat het over haar ging. De verrassing was heel groot en verdiend. "Mimi is nu dus Grand-Officier en daar mag ze trots op zijn. We hopen dat Mimi nog vaak kan deelnemen aan wijnevenementen. Wellicht stimuleert dit ook andere wijnliefhebbers om zich aan te sluiten bij La Cinquième Patte", besluit Mia Stax.