Beveiligingsmelding voor zo’nbeetjeiedereen@gmail.com

Iedereen die een gmail.com e-mailadres gebruikt, zal binnenkort een e-mail ontvangen met bovenstaand onderwerp. Mogelijk heeft u hem zelfs al ontvangen! De mail is afkomstig van Google (no-reply@accounts.google.com) en begint met: Binnenkort log je in met verificatie in 2 stappen!

Wat is er aan de hand? En moet je inderdaad stappen ondernemen?
Google (=Gmail) geeft je 7 dagen de tijd na ontvangst van deze mail om de 2 staps verificatie in te stellen. Dit doen ze omdat inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord te vaak onveilig is gebleken. Door 2 staps verificatie in te stellen, moet je naast je wachtwoord ook nog een bevestiging via je telefoon verwerken. Daardoor wordt het voor hackers/oplichters een stuk lastiger om je e-mail te hacken. En dat is belangrijk!!

Stelt u zich de volgende situatie voor:
Uw wachtwoord van uw e-mail is hetzelfde als het wachtwoord voor bijvoorbeeld LinkedIn of bijvoorbeeld Dropbox. Dan is de kans groot dat hackers nu al toegang hebben tot uw e-mailcorrespondentie. (Zowel LinkedIn als Dropbox zijn in het verleden al eens gehackt namelijk).

Nu heeft een hacker dus toegang tot uw mailbox, nou en? U heeft geen belangrijke e-mail in uw mailbox staan, toch? Maar wat nu als de hacker vanuit uw mailbox uw relaties e-mails gaat sturen. Uw relaties zullen denken dat de e-mails van u afkomstig zijn. (naam en mailadres komen tenslotte overeen). En stel nu dat de hacker uw relaties vervolgens oplicht, wie is er dan verantwoordelijk?

Door het instellen van 2 staps verificatie, kan je bovenstaande situatie voorkomen. Hackers hebben dan namelijk niet genoeg aan alleen je gebruikersnaam en wachtwoord, maar hebben ook de interactie met uw telefoon nodig. Stel het dus niet uit! Zorg ervoor dat je de 2 staps verificatie aanzet!! Heeft u hulp hierbij nodig, bel of mail mij gerust.

Steeds vaker weten ook particuliere gebruikers mijn hulp te vinden. Vaak kan ik via e-mail al een tip geven, waardoor bezoek op locatie niet eens nodig is!
Tot slot nog even aandacht voor Windows 11. Microsoft heeft de opvolger van Windows 10, Windows 11, gelanceerd. In de komende maanden zullen vele pc’s en laptops automatisch worden ge-upgradet naar Windows 11. Ik heb via een preview alvast kunnen snuffelen aan deze laatste versie en verwacht dat de veranderingen voor velen geruisloos zullen verlopen. Ook hier geldt; mocht u toch vragen en/of problemen ondervinden! Neem gerust contact op.