De laatste Wandelen met verhalen trekt 31`oktober naar De Gebrande Kamp.
De laatste Wandelen met verhalen trekt 31`oktober naar De Gebrande Kamp. Foto: Eigen foto

Wandelen met verhalen sluit weer een seizoen af

MIDDELAAR / PLASMOLEN | Natuurgebied De Gebrande Kamp tussen Middelaar en Milsbeek is zondag 31 oktober de bestemming voor vijfde aflevering van Wandelen met Verhalen. De tocht die start bij het VVV-agentschap in Plasmolen voert door de omgeving van Middelaar. Theo van Brunschot blikt terug op de jaargang 2021.

Doorgaans vindt Wandelen met Verhalen plaats op de laatste zondag van de maanden april tot en met oktober. Door de beperkingen die het Coronavirus met zich meebracht is dit jaar later gestart.

Op zondag 31 oktober vindt daarom de laatste wandeling 'Wandelen met Verhalen' van 2021 in de omgeving van Plasmolen en Middelaar plaats. "Iedere laatste zondag van de maand, van april tot november (dus op 31 oktober is de laatste van dit jaar), wandel je van 11.00 tot ongeveer 13.30 uur met een gids door deze mooie streek", zegt initiatiefnemer en wandelgids Theo van Brunschot, "De wandeling van zondag gaat vooral door de directe omgeving van Middelaar." Deze keer wordt het een historiewandeling maar in ieder geval ook met prachtige, on-Nederlandse uitzichten op de Jansberg en de Mookerheide. De deelnemers gaan op zoek naar de reden waarom ooit, lang geleden, de eerste mensen zich in deze streken vestigden. Van Brunschot: "In dit indrukwekkende landschap, voortgekomen is uit een combinatie van ijskoude tijden, het water van grote rivieren en de westenwind. Waar leefden onze voorouders van? Waar verdienden vroegere generaties in dit gebied hun brood mee? En wat is daarvan nu nog terug te vinden in het landschap?"
De wandeling geeft ook een beeld van waar de inwoners van dit gebied in onze tijden hun inkomen uit halen en hoe dat in de loop van de decennia veranderd is. "Zo ontdekken we een beetje meer wat zich in de afgelopen eeuwen allemaal heeft afgespeeld in en rond onze dorpen. Kortom opnieuw een mooie maar ook leerzame wandeling met allerlei verhalen over de veelzijdige cultuurhistorie van onze directe omgeving", zegt de wandelgids, die gemiddeld 20 mensen begroettijdens de tochten.
Theo van Brunschot houdt de tochten in eigen beheer. "Ik werk samen met de VVV in Plasmolen. Via hen mag ik promotie maken maar Wandelen met Verhalen is een idee van mij. Ik heb zo'n zeven verschillende wandelingen."
De wandeling start zondag bij het VVV-kantoor aan de Witteweg nummer 10 (naast De Pannekoekenbakker) in Plasmolen en kost 4 euro per persoon. Deze wandeling gaat ook door de ruige, natte Gebrande Kamp. Aanmelden is wenselijk bij Theo van Brunschot, (06 20177917 of t_vanbrunschot@hotmail.com).