Milian heeft er onwijs veel zin n om de Elizabethhoeve om te toveren tot de creatieve hotspot die het ooit was.
Milian heeft er onwijs veel zin n om de Elizabethhoeve om te toveren tot de creatieve hotspot die het ooit was. Foto:

Het vibreert van de creativiteit in Sambeek

SAMBEEK | Kunstcursussen keren terug naar Sambeek. De Elizabethhoeve aan de Zandsteeg was decennialang het epicentrum van creatieve uitspattingen, tot dat omstandigheden en bezuinigheden om de hoek kwamen kijken. Inmiddels is de woonboerderij terug in handen van de creatieve familie van weleer, en daarmee keren ook de kunsten terug.

Door Mans Pere

Beeldend kunstenares Milian van Stokkum woont alweer enkele jaren in de sfeervolle woonboerderij. Het is hier waar ze haar jeugd mocht doormaken, als dochter van een tekenleraar en een weefster. “Het is wel met de paplepel ingegoten, dat durf ik wel te zeggen ja. Wij zijn hier dan ook al ruim vijftig jaar met kunst bezig” Milian lacht: “De muren moeten er haast wel mee vibreren!” 

Fenomeen
“Ik vind het daarom ook prachtig dat ik het weer door mag gaan geven.” Vanaf januari gaat de Sambeekse hier cursussen verzorgen, precies als vroeger. “In de jaren zeventig initieerde dichteres Cor Triller al het idee om in deze regio cursussen te gaan verzorgen. Dat was een hele excentrieke vrouw. Om voor mij onbekende redenen liep dat spaak. Maar toen kwamen mijn ouders, Ankh en Emile van Stokkum met het aanbod om het Creatief Centrum in de stallen van ons huis te starten.” Dat aanbod werd breed aangenomen en groeide uit tot een fenomeen. Volgens Milian waren er heel de week door cursussen. “Ons hele erf stond dan vol met geparkeerde auto’s. En ook het erf van Jan Hafmans, onze overbuurman!”

'Nieuwsgierigheid, dat is het belangrijkste!'


Nieuwsgierigheid
Net als toen staat de creativiteit van de cursist centraal, en niet een eventueel talent. “Dat is heel belangrijk. Iedereen heeft de potentie om creatief te zijn. Men heeft vaak wel het verlangen, maar gunt het zichzelf niet om dit tot uiting te laten komen. Bijvoorbeeld omdat ze denken niet goed genoeg te zijn”, legt Milian uit. “Maar daar gaat het bij kunst niet om. Niets is fout of goed. De nieuwsgierigheid, dat is het belangrijkste!”

Herleven
Per januari kan iedereen onder professionele begeleiding die nieuwsgierigheid tot uiting laten vloeien in het atelier van Milian. “Hopelijk melden zich naar verloop van tijd meerdere kunstenaars met de wens om hier cursussen te geven.” Of de Elizabethhoeve éénzelfde creatieve hotspot zal worden als in het verleden, dat betwijfelt Milian.”Maar ik wil graag aan de gemeenschap laten weten dat het weer leeft.

Interesse in een cursus van Milian. Kijk eens op https://www.milianvanstokkum.nl/