Erfgoedvereniging Heemschut wil dat na de sloop van het Rabo-gebouw het kunstwerk met de vier elementen een betere plaats krijgt.
Erfgoedvereniging Heemschut wil dat na de sloop van het Rabo-gebouw het kunstwerk met de vier elementen een betere plaats krijgt. Foto: Heemschut

Heemschut wil prominentere plaats voor reliëf De Roeper

MOOK | Op de plaats van het voormalig bankgebouw aan de Groesbeekseweg 19 in Mook komt volgens de plannen ruimte voor achttien appartementen. Het pand waar het Rabo-kantoor gevestigd was wordt gesloopt. Erfgoedvereniging Heemschut is bezorgd om de toekomst van het reliëf met de vier elementen water, vuur, aarde en lucht. Heemschut vreest dat het metersgrote kunstwerk straks in de nieuwbouw weggestopt wordt. 

De erfgoedvereniging, die landelijk door zesduizend leden vertegenwoordigd wordt, uit de zorgen in een brief aan B en W van Mook en Middelaar. Leden uit Mook en Middelaar en omgeving attendeerden Heemschut op de plannen.
Dit monumentale kunstwerk is door beeldhouwer Jules de Roeper (1914-1997) aan het eind van de zestigerjaren gemaakt in opdracht van de bank in Mook. Het is typerend voor de kunst uit de wederopbouwperiode, het straalt werklust, eensgezindheid en optimisme uit. Het reliëf heeft een totale lengte van 35 meter en is het grootste kunstwerk in de omgeving.
In het nieuwe plan is (nog) geen plek voor het object ingetekend. Heemschut claimt dat het zorgvuldig verwijderd wordt en straks een prominente plaats krijgt en het nieuwe appartementencomplex. De gemeente Mook en Middelaar kon maandag niet inhoudelijk reageren.