De papieren schenking. Zelf regelen of via de notaris?

De term ‘papieren schenking’ zal de meeste mensen bekend voorkomen. Maar wat is nu precies een papieren schenking en hoe werkt dit?Een papieren schenking is een overeenkomst waarbij de schenker (degene die het geld weggeeft) een bedrag geeft aan de begiftigde (degene die het geld krijgt). Het bedrag wordt alleen nog niet overgemaakt. De begiftigde krijgt dit geld in principe pas overgemaakt ná het overlijden van de schenker.

Door het doen van een papieren schenking kan tijdens leven vermogen worden overgeheveld naar de begiftigde, ook al is dit vermogen nog niet in geld beschikbaar. Bijvoorbeeld als al het vermogen ‘vastzit in de overwaarde van het huis’.Door de papieren schenking vindt direct een vermogensverschuiving plaats. De schenker krijgt namelijk een schuld en de begiftigde een vordering. De schenker wordt armer en de begiftigde wordt rijker.Voor vermogensafhankelijke regelingen mag de schenker het bedrag in mindering brengen in box 3. Hierdoor geldt bijvoorbeeld een lagere eigen bijdrage voor de Wet Langdurige Zorg, ingeval van opname in een verpleeghuis. De begiftigde moet het bedrag optellen bij zijn vermogen in box 3.

Bij het overlijden van de schenker mogen papieren schenkingen worden afgetrokken van het vermogen voor de heffing van erfbelasting. Hierdoor wordt minder erfbelasting betaald. Een voorwaarde is echter dat de schenker aan de begiftigde ieder jaar 6% rente heeft betaald. Deze rente moet wél worden overgemaakt, anders mag de begiftigde de papieren schenking niet aftrekken voor de erfbelasting. Er wordt dan geen belastingvoordeel behaald!

Moet de papieren schenking bij de notaris worden vastgelegd? De Consumentenbond beweert van niet. Zij bieden standaard formulieren aan om de schenking vast te leggen. Dit is echter onjuist!De wet bepaalt namelijk dat deze schenkingen vervallen wanneer deze nog niet zijn uitbetaald op het moment van overlijden van de schenker. De schenking vervalt niet wanneer de schenking bij de notaris is vastgelegd.Als de schenking vervalt is deze ook niet aftrekbaar voor de erfbelasting. Er wordt dan geen belastingvoordeel behaald. Het standaard formulier van de Consumentenbond is in dat geval waardeloos.
Leg de papieren schenking dus altijd bij de notaris vast! U weet dan zeker dat de schenking geldig blijft. Daarnaast zal de notaris ook zorgen dat allerlei belangrijke clausules worden opgenomen. Bijvoorbeeld de bepaling dat de schenking privé blijft van de begiftigde, ook als de begiftigde en zijn/haar partner later zouden gaan scheiden.