Gemeente spreekt zich uit voor autoluwere binnenstad

DEN BOSCH | Op initiatief van D66 spreekt de gemeenteraad zich uit om de gehele historische binnenstad autoluwer te maken. Dit zorgt voor meer ruimte voor groen, langzaam verkeer en verblijf. De partij diende hiervoor samen met 7 andere partijen een motie in die hiertoe oproept.

Op 30 juni vond er een brede discussie plaats in de raadscommissie Omgeving op basis van de ‘discussienotitie mobiliteit en verkeer binnenstad’. Naar aanleiding daarvan heeft D66 de motie ‘Autoluwere binnenstad’ opgesteld. Samen met D66 spreekt een ruime meerderheid van de gemeenteraad zich uit voor het scenario van een grotere autoluwe binnenstad. Daarbij vormt de binnenstadsring de auto-ontsluiting van de binnenstad, het gehele gebied daarbinnen is enkel toegankelijk via een toelatingsregime. Dit betekent dat er nergens in de historische binnenstad van Den Bosch nog onbedoeld autoverkeer welkom is. De ruimte die hiermee gewonnen wordt biedt vervolgens kansen voor langzaam verkeer, groen, water en beleving.

Historische uitspraak
Raadslid Geert Verbruggen: “Deze uitspraak van de gemeenteraad is historisch! Het vormt een belangrijk besluit waarop de komende jaren samen met bewoners en ondernemers de binnenstad verder autoluw gemaakt wordt. Een autoluwere binnenstad betekent een aantrekkelijkere binnenstad met meer ruimte voor een bankje of terras, groen en een einde aan de lukraak geparkeerde fietsen.”

Straatparkeren verleden tijd
Onderdeel van het door het College verder uit te werken scenario is dat het autoparkeren uit het straatbeeld verdwijnt. Bewoners worden daarom verleidt om gebruik te maken van de parkeergarages. D66 is voorstander om de huidige parkeergarages in de Bossche binnenstad - te weten Wolvenhoek en St. Josephstraat - op termijn enkel nog beschikbaar te stellen voor bewoners van de stad. Bezoekers kunnen dan het beste parkeren aan de rand van de brede binnenstad zoals in de parkeergarage Sint-Jan en op de transferia.

Geleidelijke aanpak
Verbruggen legt uit: “Het parkeren van bezoekers moet afgevangen worden buiten de historische binnenstad. Alleen zo houden we de binnenstad leefbaar. Daar komen we natuurlijk niet in één keer. Het autoluwer van de binnenstad vraagt dan ook om een geleidelijke aanpak. Die stappen gaan we samen met bewoners en ondernemers doorlopen. De richting waarheen die stappen lopen staan na vanavond echter wel vast.”