Bossche economie houdt zich ondanks coronacrisis staande

DEN BOSCH | Uit de laatste Economische Monitor blijkt dat de Bossche economie in vergelijking met andere regio’s afgelopen jaar goed functioneerde. 

De economische gevolgen van de coronacrisis zijn wel steeds duidelijker zichtbaar, maar worden tot nu toe goed opgevangen. Daarnaast profiteren bedrijven die een rol spelen in de ‘online economie’, zoals logistieke bedrijven en ICT-dienstverleners. Zij groeien extra hard. Een derde van de Bossche werkgevers maakt momenteel gebruik van corona gerelateerde steunmaatregelen. Daardoor is het perspectief voor de middellange termijn onzeker.

Minder krimp
De economie van de regio Noordoost Brabant kromp afgelopen jaar met 2,3%, tegenover een krimp van 3,7% in Nederland. Noordoost Brabant presteert hiermee als één van de beste regio’s in Nederland. Er zijn meer zaken die bovengemiddeld goed gingen. Zo scoorde ‘s-Hertogenbosch een eerste plaats in Zuid-Nederland in de categorie ‘scale-ups’. Dat gebeurde met maar liefst negen jonge bedrijven die tot de 250 snelste groeiers in Nederland behoren. Ook werd ruim tien hectare nieuw bedrijventerrein ontwikkeld. Het aantal banen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch groeide met 3% tot 107.480.
De winkelleegstand is nog altijd laag en daalde het afgelopen jaar van 5,3% naar 4,2%. Ook de werkloosheid is nog altijd zeer laag en bedraagt nu 3,7%, het laagste percentage van de Brabantse grote steden. Het aantal openstaande vacatures in de regio nam in een jaar met 15% af. Het aantal WW-uitkeringen in Den Bosch steeg in een jaar met zo’n 200, tot 3.462.

Economische gevolgen corona
De economische impact van de coronacrisis is groot. Hoe deze impact er uitziet, wordt geleidelijk zichtbaar. De bestedingen van toeristische bezoekers daalden van 420 miljoen euro naar 160 miljoen euro. Dat komt door een forse daling van het aantal bezoekers en een lagere gemiddelde besteding per bezoeker. Het aantal hotelovernachtingen daalde met 48%.

Maar liefst een derde van alle ondernemers in Den Bosch maakt gebruik van steunmaatregelen gerelateerd aan de gevolgen van corona. In de gemeente 's-Hertogenbosch is sinds het begin van corona verdeeld over zo'n 3200 toekenningen ruim 170 miljoen euro uitgekeerd in het kader van de Rijks-steunregeling NOW. Werkgevers met minimaal 20% omzetverlies kunnen hierop aanspraak maken. Ook in het kader van de Tozo-regeling zijn in Den Bosch veel bijdragen toegekend.