Gevolgen uitspraak Raad van State voor lokale windturbines

DEN BOSCH | Onlangs deed de Raad van State uitspraak over een zaak rondom een windpark in Delfzijl. Het ministerie van EZK heeft de gevolgen van die uitspraak voor bestaande en nieuwe windparken in beeld gebracht. 

Uit de uitspraak volgt dat voor de algemene normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid die in Nederland gelden voor de bouw en het gebruik van windturbines een beoordeling moet worden gemaakt van de gevolgen voor het milieu. Het Rijk gaat nu zo'n milieubeoordeling maken. Dit traject duurt naar verwachting 1,5 tot 2 jaar.
De gemeente heeft bekeken wat dit voor gevolgen heeft voor de bestaande windturbines en voor het te ontwikkelen windpark. Voor windpark De Rietvelden en Treurenburg verandert er door de uitspraak in beginsel niets. Deze leidt er niet toe dat vergunningen of bestemmingsplannen van rechtswege komen te vervallen. Voor de Duurzame Polder start de gemeente een ontwerpend onderzoek. Daarbij zijn de door de raad gestelde kaders de belangrijkste uitgangspunten. De uitspraak heeft hiervoor geen gevolgen. Daarna start de gemeente met het planMER waarvoor technische berekeningen nodig zijn. Hoe de gemeente dat bij de start van planMER vorm gaat geven, wordt nog nader bekeken.