Bossche draak terug op Stationsplein na geslaagde restauratie

DEN BOSCH | De Bossche draak is terug op het Stationsplein. Bijna anderhalf jaar logeerde hij op het voorplein van Het Noordbrabants Museum. Nu is hij terug op zijn eigen fontein.

Wethouder Roy Geers: "Onze draak is dé blikvanger van Den Bosch. Ogenschijnlijk is er niet veel veranderd. Maar achter de schermen is er heel wat werk verzet. Deze restauratie maakt dat we nu én in de toekomst van dit rijksmonument kunnen blijven genieten.”
Tien jaar geleden werden de eerste ideeën over de restauratie al gevormd. In maart 2020 was het zover en is de drakenfontein gedemonteerd. De verschillende delen zijn gereinigd, gerestaureerd en behandeld met acrylhars. De natuursteen is daardoor beter beschermd tegen vocht en vorstschade. Ook de vier bronzen draakjes zijn gereinigd en gerestaureerd. De gouden draak is niet gerestaureerd, dat was al gebeurd. Wel is het bladgoud bijgewerkt.
Niet alle onderdelen van de fontein konden behouden blijven. De rand van het waterbassin is nieuw gemaakt en op het Stationsplein is een nieuwe fundering gestort inclusief een nieuwe en duurzame technische installatie. Tot slot is er opnieuw naar de verlichting gekeken. Zodat de draak niet alleen overdag, maar ook 's avonds straalt op het Stationsplein.