Herdenking slachtoffers WOII in voormalig Nederlands Indië

DEN BOSCH | De datum 15 augustus is weinig bekend. Maar naast 4 en 5 mei is ook 15 augustus een Nationale Herdenkingsdag en wel voor alle Nederlanders die tijdens WOII in het voormalige Nederlands Indië in de kampen gevangen zaten. Op die dag 76 jaar geleden capituleerde Japan en werden de Nederlanders na bijna 4 jaar gevangenschap bevrijd.

Dit jaar is de herdenking bij het speciale monument in Park de Grevelingen in Den Bosch. Deze herdenking is enkel en alleen toegankelijk voor leden en genodigden. Dit vanwege de geldende RIVM-maatregelen. Normaal is iedereen bij deze jaarlijkse herdenking welkom en er zijn dan zo rond de 350 belangstellenden. Helaas is het dit jaar dus niet mogelijk om spontaan te komen. Wel vraagt Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands Indië (HONI 42-49) de inwoners van Den Bosch om op deze dag de vlag uit te hangen uit respect voor de vele Nederlanders en Molukkers die in Nederlands Indië gestreden hebben voor hun vaderland.

De herdenking begint om 13.00 uur. Burgemeester Mikkers is hierbij aanwezig. Zijn belangstelling voor deze groep wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld. De herdenking wordt opgeluisterd door een blazersensemble en met zang van het HONI-koor dat speciaal voor deze herdenking is opgericht. Naast enkele Indische liedjes zingen zij het 'Onze Vader'; het lied dat in de kampen door de vrouwen werd gezongen. Ook is er dit jaar een optreden van Moluks koor Suara Maluku.

Als spreker is dit jaar Inge Dumpel uitgenodigd. Zij is journalist en radiomaker van Indische programma's met als onderwerp 'Oorlog door kinderogen'. Ook Cissy Kluppell, die in haar jeugd als buitenkamper de oorlog heeft meegemaakt, spreekt de aanwezigen toe. Gerard Smit zingt met begeleiding van Willem van Weelden het lied 'Thank you Lord' en ook stadschroniquer Erik Alink levert een bijdrage. Na de kranslegging is er een gezellig samenzijn. Dit omdat deze dag ook de vrijheid wordt gevierd. Volgend jaar hoopt HONI weer alle belangstellenden te mogen verwelkomen.

Op dit moment worden er op scholen ook gastlessen gegeven, waarin HONI de historie en het persoonlijk verhaal onder de aandacht brengt. Zowel kinderen als leerkrachten hebben hier belangstelling voor. Het speciaal hiervoor geschreven boekje 'De vergeten oorlog' mag na de les mee naar huis worden genomen. Meer informatie hierover is verkrijgbaar via info@honi.nl.