Tentoonstelling over Tweede Wereldoorlog

DEN BOSCH | Op dinsdag 31 augustus opent Reinier van Arkel een bescheiden tentoonstelling met als titel ‘Reinier van Arkel en Voorburg tijdens de Tweede Wereldoorlog’. 

Over de oorlog in Vught en Den Bosch is veel geschreven, maar over wat zich toen afspeelde op Voorburg en Reinier van Arkel is bij een breed publiek niet veel bekend. Met foto’s en beschrijvingen geeft deze tentoonstelling een indruk over deze periode. De tentoonstelling is een hommage aan al degenen die zich onder erbarmelijke omstandigheden inzetten voor de kwetsbare psychiatrische patiënten, maar wil vooral de patiënten herdenken die overleden in Auschwitz en aan de degenen die ter plekke aan oorlogsverwondingen bezweken.

De Duitsers confisqueerden op Voorburg drie gebouwen en vijf Engelse zusters werden weggevoerd naar een interneringskamp. In 1942 verslechterde de situatie door de komst van zo’n duizend patiënten van psychiatrische instellingen in Heiloo en Santpoort. Zij werden naar Vught gedeporteerd vanwege de bouw van de zo genoemde ‘Atlantikwall’ om het land tegen een invasie van geallieerden te verdedigen. In september en oktober 1944 namen in Den Bosch, Vught en omgeving de gevechtshandelingen tussen Duitsers en geallieerden explosief toe. De gevechten gingen op het landgoed Voorburg en in Den Bosch rondom Sluis 0, waar Reinier van Arkel tegenaan ligt, van man tot man. Daardoor kon het gebeuren dat aan de voorkant de Duitsers de gebouwen ontvluchtten, terwijl aan de achterkant de Engelsen er naar binnen gingen. 

De tentoonstelling is te zien op de locatie van Reinier van Arkel aan de Bethaniestraat 2 in Den Bosch op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Ook op open monumentendag - zaterdag 11 september - tussen 11.00 en 16.00 uur is de tentoonstelling te bezichtigen.