Aart Strootman, componist, gitarist en uitvinder van nieuwe instrumenten, verzorgt op zondag 3 oktober de tweede sessie over experimenteren met klank en instrumenten.
Aart Strootman, componist, gitarist en uitvinder van nieuwe instrumenten, verzorgt op zondag 3 oktober de tweede sessie over experimenteren met klank en instrumenten.

‘Nieuwsgierige Oren’: prettige kennismaking met ‘nieuwe muziek’

Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Geniet je ook zo van (nieuwe) muziekconcerten, maar zou je wel eens wat meer willen weten over de achtergrond ervan? November Music en Huis73 starten in september met de reeks ‘Nieuwsgierige Oren’, een serie van vier lezingen over nieuwe muziek. 

De reeks is bedoeld als eerste kennismaking én verdieping in de nieuwe muziek, waarbij experts je meenemen in een laagdrempelige en informatieve ontdekkingstocht. Er wordt namelijk al vele eeuwen muziek gemaakt en vanaf halverwege vorige eeuw zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. Zo ontstond er vanuit de klassieke muziek een grote verscheidenheid van stromingen en stijlen die nu allemaal onder de noemer ‘nieuwe muziek’ vallen.

Handvaten

In deze eerste serie van ‘Nieuwsgierige Oren’ slaan November Music en Huis73 in Den Bosch de handen ineen om belangstellenden een inkijkje te geven in de muzikale ontwikkelingen van halverwege de vorige eeuw tot nu. In vier sessies van ongeveer 90 minuten per keer nemen verschillende experts de deelnemers met verhalen en luistervoorbeelden laagdrempelig en informatief mee op een verrassende ontdekkingstocht. Zo geven ze onze ‘nieuwsgierige oren’ handvatten om nog meer thuis te raken in de verschillende muziekstromingen.

Kaartverkoop

De sessies vinden plaats op zondag 19 september en 3, 17 en 31 oktober van 11.30 tot 13.00 uur bij Huis73 aan de Hinthamerstraat 72-74 in Den Bosch. Deelname bedraagt 50 euro voor alle vier de sessies. Een losse sessie kost 15 euro. Kijk voor alle informatie en kaartverkoop op www.huis73.nl, of bestel je kaarten direct via https://huis73.op-shop.nl/15359/nieuwsgierige-oren/19-09-2021.

Zondag 19 september

Tijdens de eerste sessie stelt Thea Derks de toegangsdeuren naar de nieuwe muziek open. Thea is journalist en auteur van ‘Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht’. Ze vertelt over de avant-garde en het ontstaan van het serialisme; een compositietechniek die vooral na de tweede wereldoorlog zeer geliefd was bij componisten en waarbij de muzikale parameters als toonhoogte, duur en ritme heel planmatig werden benaderd.

Zondag 3 oktober

Aart Strootman, componist, gitarist en uitvinder van nieuwe instrumenten, verzorgt de tweede sessie over experimenteren met klank en instrumenten. Vanuit zijn eigen ervaringen als componist en instrumentenbouwer neemt hij je mee in een verhaal over avontuurlijke ontdekkingen. Waarom waren componisten niet tevreden met de instrumenten die er al waren? En, op hoeveel manieren kun je een viool bespelen? Aart legt het uit.

Zondag 17 oktober

De derde sessie staat geheel in het teken van de elektronische muziek en de pioniers van de vorige eeuw zoals Eliane Radigue en Karlheinz Stockhausen. Spreker is Armeno Alberts, componist en tevens werkzaam bij de wereldberoemde Willem Twee studios in Den Bosch. Hij vertelt de deelnemers over het ontstaan van de elektronische muziekstudio’s in de vorige eeuw en hoe componisten en kunstenaars verleid werden om muziek te maken met elektronische apparatuur zoals oude radars uit de sovjettijd en de eerste synthesizers.

Zondag 31 oktober

Musicoloog en journalist Joep Christenhusz verzorgt een inwijding in de wereld van geluidskunst en interdisciplinaire werken. Hij neemt je mee naar de plek waar de grenzen tussen de verschillende disciplines vervagen. Een plek waar een museum concertzaal wordt. Waar de beeldend kunstenaar tevens componist is en de componist veranderd in een dichter die bouwwerken timmert met geluid. In deze lezing maakt u mee hoe klank tot een tastbaar object wordt gemaakt.