Ingezonden brief: 'Overlast en onveiligheid op station Oost'

DEN BOSCH | Op 18 augustus ben ik weer eens naar het politiebureau in de Vogelstraat in Den Bosch gegaan om aangifte te doen van de structurele overlast en onveiligheid op het station Den Bosch Oost. Na jaren lastig gevallen te worden door daklozen, junks en ander tuig, ben ik het zat. 

De aanleiding was dat ik met de lift naar beneden wilde, maar dat een dakloze in de lift geen ruimte voor mij wilde maken. Hij zei dat hij dakloos was en daarmee wil hij kennelijk zeggen dat hij recht heeft op een permanente plek in de lift. De reguliere gebruikers moeten de trap maar nemen. Het was niet de eerste keer. Bij dat incident viel ik omdat mijn evenwicht niet meer optimaal is. Ik hield er een gekneusde hand en rugpijn aan over.

Dit soort incidenten maak ik vaak mee op station Oost. Meestal zijn het eenlingen, maar ik heb ook wel eens meegemaakt dat zes scholieren in de lift aan het blowen waren. Ook kan ik de lift niet nemen als er een junk ligt te slapen. Ze vinden het kennelijk heel normaal dat van de lift een (vaste) woon en verblijfplaats wordt gemaakt.

Het is ook de belangrijkste oorzaak dat het aantal reizigers op station Den Bosch Oost terugloopt. Dat probleem is al meermaals in pers en politiek aan de orde gesteld. Een overzicht van het aantal reizigers van 2012 tot en met 2017 laat zien dat het terugloopt van 1704 in 2013, 1657 in 2014, 1616 in 2015, 1513 in 2016 tot 1262 in 2017. Een terugval van 40% in vier jaar.

Op het politiebureau heb ik aangegeven dat het probleem structureel is op het station Den Bosch Oost. De dienstdoende agente adviseerde mij als er weer zoiets zich voordoet direct 112 te bellen. Dat heb ik al eens eerder gedaan. Het bellen was lastig door het verkeerslawaai. Of de politie nog kwam, weet ik niet. De junk ging in ieder geval al weg. De dienstdoende politiejuffrouw begreep niet dat het mij te doen was het structurele probleem aan de orde te stellen en er op aan te dringen iets aan de handhaving te doen. Ik ging dus ter onverrichter zake weg.

Ondertussen duurt de structurele overlast en onveiligheid voort. Er is nog steeds geen cameratoezicht, terwijl dat tegenwoordig niet zo kostbaar en ingewikkeld meer is. Heeft de NS daar niet aan gedacht? Ik ben nu genoodzaakt de bus te nemen. Dat kost me extra geld, want ik heb een NS dalvrij abonnement en die geldt niet voor de bus.

Ingezonden door Harry Rijpkema (74), inwoner van Amsterdam en frequent bezoeker van Den Bosch