Toneelgroep Maastricht brengt het toneelstuk ‘Vrijdag’ van Hugo Claus na veertig jaar terug op het toneel. (Foto: Stephan Vanfleteren)
Toneelgroep Maastricht brengt het toneelstuk ‘Vrijdag’ van Hugo Claus na veertig jaar terug op het toneel. (Foto: Stephan Vanfleteren) Foto: Stephan Vanfleteren

Toneelgroep Maastricht presenteert ‘Vrijdag’ van Hugo Claus

Algemeen

Den Bosch – ‘Vrijdag’ van Hugo Claus is een van de meest ontroerende toneelteksten uit het Nederlandse repertoire. Nu, veertig jaar later, brengt Toneelgroep Maastricht ‘Vrijdag’ opnieuw naar het theater. Op dinsdag 26 oktober stap je in de wereld van een zinderend gezinsdrama over schuld, vergeving en de zoektocht naar liefde en verzoening. Met o.a. Fedja van Huêt en Anniek Pheifer.

Het is vrijdagmiddag. Georges Vermeersch komt thuis nadat hij is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij werd veroordeeld wegens ontucht met zijn dochter die vertrokken is naar de grote stad. Zijn vrouw Jeanne heeft, in de periode dat haar man in de gevangenis zat, troost gevonden bij zijn beste vriend en tevens buurman Erik. Recentelijk is ze bevallen van een dochter. Dit is het startpunt van een verhaal waarin schuld, vergiffenis, liefde, vriendschap, opoffering en wanhoop de strijd met elkaar aangaan.

Alle vier de personages hunkeren nu naar liefde en troost door de gebeurtenissen uit het verleden. Met veel gevoel probeert Hugo Claus Georges en Jeanne dichter bij elkaar te brengen en laat ze een poging doen om weer een gezamenlijk bestaan op te bouwen. ‘Vrijdag’ is daarmee een pleidooi voor vergeving, hoop en liefde. Kunnen ze elkaar, en zichzelf, nog wel vergeven?

Fedja van Huêt na acht jaar terug op de planken
‘Vrijdag’ wordt gespeeld door film- en toneelacteurs Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard en Frieda Barnhard. Van Huêt keert na acht jaar terug op het toneel en neemt in het stuk de rol van vader op zich. In hoeverre zit hij erop te wachten om iedere avond in de rol te kruipen van een man die ontucht pleegde met zijn dochter?

Kunnen ze elkaar nog wel vergeven na alles wat er is gebeurd?


“Ik ben zelf vader van een dochter. Om zo iemand te spelen moet je een gebied opzoeken waar je helemaal niet wilt zijn”, vertelt Fedja in een interview met NRC. De acteur, bekend van o.a. de filmserie ‘Soof’ en ‘Lucia de B’, benadrukt dat het altijd interessant is om complexe personages met grote tegenstrijdigheden te spelen. Toen hij ‘ja’ zei tegen deze rol realiseerde hij zich nog niet dat het ook een gewaagd stuk is in deze tijd. Het toneelstuk van Hugo Claus is al meer dan veertig jaar oud, maar doordat het stuk nu opnieuw op het toneel verschijnt, is het bijna onmogelijk om het niet in de #MeToo-context te plaatsen.

“Als je kijkt naar hoe Claus het stuk opgebouwd heeft, wordt de dochter van het gezin door de andere personages bijna als dader neergezet. Iemand die haar vader verleidt en het daardoor misschien wel deels over zichzelf heeft afgeroepen.” Hij vervolgt: “Daar moet je wat mee als je het stuk nu gaat monteren. Je kan de dochter niet klakkeloos neerzetten als een heel vrij iemand zonder morele wetten. Daar kom je niet mee weg. Door de dochter als slachtoffer te beschouwen, lees je het stuk heel anders. 

In het stuk ziet de vader zichzelf als slachtoffer, maar het is en blijft een man die aan zijn kind heeft gezeten. Ik vind het interessant om hem als dader te beschouwen en je vanuit daar af te vragen: hoe leeft zo iemand nu verder? Aan het eind van het stuk proberen de personages elkaar te vergeven. Ik vraag me sterk af of dat überhaupt mogelijk is.”

Theater aan de Parade presenteert ‘Vrijdag’ van Toneelgroep Maastricht op dinsdag 26 oktober om 20.00 uur in HAL8 – Brabanthallen. Meer informatie over deze voorstelling en tickets vind je op theateraandeparade.nl.