Van jongs af aan bewandelt Xaveer van der Spank het pad van zijn grote voorbeeld, pater Van den Elsen. Zo is in het boek 'Kasteelheren, pastoors en Maasboeren' te lezen. (Foto: Marc Bolsius)
Van jongs af aan bewandelt Xaveer van der Spank het pad van zijn grote voorbeeld, pater Van den Elsen. Zo is in het boek 'Kasteelheren, pastoors en Maasboeren' te lezen. (Foto: Marc Bolsius) Foto:

"De kerk mag best wel wat minder verlegen zijn"

DEN BOSCH | Zaterdag 16 oktober wordt in de Knillispoort stilgestaan bij het 60-jarig priesterschap van Xaveer van der Spank.

"Ik maak deel uit van een orde die het klooster als uitvalsbasis heeft. Het mooie van de Norbertijners is echter dat je als lid van de gemeenschap niet persé kloosterling hoeft te zijn. Ik ben dat in de verste verten niet. Ik heb bijna altijd buiten de orde van het klooster geleefd. Ik zou niet meer aan die orde in het klooster kunnen wennen. Dus ook dat houdt me nu hier. Ik ben een buitenheer." Aan het woord is Xaveer van der Spank, emeritus-pastoor van Bokhoven. Op 16 juli vierde hij zijn diamanten of 60-jarig priesterjubileum. Van der Spank wordt in 1934 geboren in Schijndel. Hij is het vijfde kind en na hem komen er nog vijf. Vader runt een groot gemengd bedrijf. ’s-Avonds bidden ze samen de rozenkrans. Bij het gezin wonen nog een tante, een hulp in de huishouding en tijdens de oorlog onderduikers. Hier leert Van der Spank solidair met elkaar omgaan. Hij wordt priester en sluit zich aan bij de Norbertijners. Van jongs af aan bewandelt hij het pad van zijn grote voorbeeld, pater Van den Elsen.

Na de priesterwijding, nu zestig jaar geleden, krijgt Van der Spank de eerste benoeming van Abt Haselager: godsdienstleraar op de LTS in Veghel. Hij organiseert een diocesane bijeenkomst voor de godsdienstleraren. Blijkbaar is het Bisdom verbaasd, want kort nadien vraagt de vicaris hem om bisschoppelijk gedelegeerde te worden voor het beroepsonderwijs in het Bisdom. Intussen is hij pastoor in Bokhoven, de kleinste parochie in het Bisdom. Dat is een bijbaan voor Van der Spank en het werk voor het onderwijs mag er niet onder lijden, zegt de bisschop. Daar in Bokhoven ontdekt hij de nood onder de boeren en is solidair met hen. Solidariteit is dan ook een kernbegrip in de geloofsbeleving van Van der Spank. Dat bepaalt ook zijn kijk op het leven en de samenleving: "De kerk mag best wel minder verlegen zijn. Ze moet zich scherp uitspreken tegen maatschappelijk onrecht. Paus Franciscus geeft het goede voorbeeld."

Ter inleiding op het interview met Xavier van der Spank door Ton Heine, verhaalt Frans van Gaal op zaterdag 16 oktober vanaf 14.30 uur in de Knillispoort in den Bosch over 650 jaar parochie- en boerenleven in Bokhoven. Xavier zal ook het boek 'Kasteelheren, pastoors en Maasboeren' signeren, waaruit Van Gaal vertelt. Dat boek is deze middag voor 15 euro verkrijgbaar. Belangstellenden die zich vooraf aanmelden hebben voorrang. Gratis entree, een vrijwillige bijdrage is welkom. Aanmelden kan via achterdenpoort@gmail.com.