The Green Splash heeft een diameter van vijftig centimeter en is beplant met een spannende mix van klimplanten (klimop en wingerd), blauwe regen, varens en ook de passieplant.
The Green Splash heeft een diameter van vijftig centimeter en is beplant met een spannende mix van klimplanten (klimop en wingerd), blauwe regen, varens en ook de passieplant. Foto: New Grounds

Tramkade in Den Bosch luidt vergroening in met ‘The Green Splash’

Algemeen

DEN BOSCH | In het hart van de mengfabriek op de Tramkade in Den Bosch is recentelijk de allereerste ‘Green Splash’ tegen de muur geslagen. Dit is het startschot voor de vergroening van dit bijzondere gebied. 

Vanuit de groene bol groeien de eerste klimplanten reeds langs de historische staalconstructie. Na verloop van tijd zal het groen de staalconstructie van de monumentale mengfabriek overgroeien en een iconische uitstraling geven aan de toekomstige herontwikkeling van de Bossche Tramkade.

The Green Splash

‘The Green Splash’ werd door landschapsstudio New Grounds gelanceerd tijdens de tentoonstelling RENATURE; onderdeel van het RE_NATURE Festival in Den Bosch. De bol heeft een diameter van vijftig centimeter en is beplant met een spannende mix van klimplanten (klimop en wingerd), blauwe regen, varens en ook de passieplant. Vanuit de bol zijn groene draden naar de staalconstructie gespannen waarlangs de planten vrij kunnen groeien. De tentoonstelling RENATURE is nog te zien tot en met 31 oktober op de Tramkade. Kijk voor openingstijden en aanvullende informatie op de website van het RE_NATURE Festival: www.re-nature.org.

Vergroening Tramkade

Op dit moment werkt New Grounds in samenwerking met Buro Kade aan het schetsontwerp voor de vergroening van de Tramkade. Michael Bol, architect bij het op de Tramkade gevestigde Buro Kade en tevens initiatiefnemer van de Mengfabriek, vertelt: “We weten dat de Tramkade in de toekomst gaat veranderen en dat natuurlijk niet alles zo kan blijven. Belangrijk voor de identiteit van het gebied is daarom dat we nu op thema’s als erfgoed, energie en groen een aantal randvoorwaarden voor toekomstige ontwikkeling formuleren. En tevens deze al in de praktijk uitvoeren om te laten zien hoe waardevol deze thema’s voor de identiteit van dit gebied zijn”.

Landschap op hoogte

Vanwege de vervuilde grond in het gebied is het nu niet mogelijk om de bodem te bewerken. Daarvoor is eerst een sanering nodig. Volgens het ontwerpteam biedt de staalconstructie de kans om, vooraf aan herontwikkeling van de Tramkade, een landschap op hoogte te laten groeien. Het landschap verbindt de monumentale gebouwen en de silo’s via de staalconstructie met elkaar. Het schetsontwerp presenteert straks een iconische groenstructuur en het eerste dakpark in het gebied. En is een belangrijke aanzet voor een rijk stedelijk ecosysteem op deze plek.