Ondersteuning blijft ook na corona nodig in Den Bosch

DEN BOSCH | Hoewel het met corona steeds meer de goede kant uitgaat, blijft de gemeente 's-Hertogenbosch waakzaam en ondersteunt deze groepen die door corona extra hard geraakt zijn en daar nog steeds de gevolgen van ondervinden.

Om goed in beeld te houden waar mensen in de gemeente 's-Hertogenbosch extra ondersteuning nodig hebben, blijft de gemeente in gesprek met inwoners, ondernemers en organisaties. De gemeente hoopt natuurlijk dat iedereen de kracht heeft om zelf de draad weer op te pakken. Maar waar dat niet lukt, staat de gemeente klaar om gepaste hulp te bieden. Op dit moment betreft het de volgende maatregelen.

De Rijksoverheid heeft geld beschikbaar gesteld voor bedrijven, verenigingen en organisaties bij de controle op het coronatoegangs- en identiteitsbewijs. Voor de gemeente 's-Hertogenbosch is dat bedrag vastgesteld op 400.000 euro. De gemeente stelt daarvan 250.000 euro beschikbaar aan de commerciële sector (onder andere horeca en evenementen) en 125.000 euro aan de vrijwillige sector (onder andere sport, buurthuizen en evenementen). Deze partijen kunnen initiatieven indienen, die daarna worden beoordeeld en al dan niet toegekend.
Nu de coronacrisis bijna achter ons ligt, bouwt de Rijksoverheid haar steunmaatregelen geleidelijk aan af. Tegelijkertijd heeft de gemeenteraad bij amendement op 16 juni 500.000 euro beschikbaar gesteld om een impuls te geven aan het Bosch Coronaherstelfonds. Daarbij werden zes doelen aangewezen, waaronder het Onderwijskansenfonds, verenigingen en de buitenruimte in wijken en buurten in Den Bosch. Voor dit laatste doel is 100.000 euro beschikbaar voor slimme maatregelen die ontmoeten, bewegen en verblijven in de buitenruimte stimuleren. De Urban Dancefloors die verspreid door de stad geplaatst zijn, is daarvan een goed voorbeeld. Ook gaat er in totaal 25.000 euro naar de vijf carnavalsorganisaties in de gemeente om hen extra te ondersteunen.

Per 1 oktober heeft het Rijk de steunmaatregelen voor de Nederlandse economie beëindigd. Dat betekent dat ondernemers en inwoners geen gebruik meer kunnen maken van regeling zoals TONK en Tozo. Om een soort vangnet te creëren voor zelfstandigen die van de Tozo-regeling gebruik maakten, heeft de gemeente de bestaande BBZ-regeling (Bijstand voor zelfstandigen) tot het einde van het jaar aangepast. Hierdoor kunnen meer ondernemers dan in het verleden gebruik maken van deze regeling.