Bijeenkomst voor bewoners over veiligheid in de wijk West

DEN BOSCH | Hoe gaat het met de veiligheid in de wijk West? Hoog tijd voor een terugblik op de vragenlijst die de gemeente in de wijk heeft verspreid en op de gehouden bijeenkomsten met bewoners over dit onderwerp. Op 30 oktober nodigt de gemeente de inwoners van West uit die plannen hebben om hun buurt veiliger te maken. Van 09.30 tot 11.30 uur staan in het Beatrixpark kraampjes van onder andere de politie, brandweer en gemeente waar zij terecht kunnen.  

In de wijk West vonden inwoners het belangrijk dat er aandacht was voor verkeersgedrag, jongeren op straat en zwerfvuil. Ook gaven ze aan wat er goed gaat in de wijk. Zo zijn er buurtpreventieteams actief waarin inwoners samen zorgen voor een veiligere wijk. Inwoners bedachten ook verschillende oplossingen, zoals extra sport en activiteiten bij jongerencentrum 4West, meer snelheidscontroles en het project Wijkhelden waarbij bewoners ondersteuning krijgen bij het schoonhouden van hun buurt. Burgemeester Jack Mikkers: “Iedereen vindt prettig wonen belangrijk, van jong tot ouder. We wilden graag horen hoe inwoners tegen de veiligheid in hun eigen omgeving aankijken. Heel fijn dat iedereen zo betrokken is. En dat er mooie ideeën ontstaan. Zoals de snelheidsmeterspaarpot in de Churchilllaan. Een oplossing ontstaan uit onze gezamenlijke aandacht voor een veilige omgeving.” De snelheidsspaarpot is een spaarpot waarbij iedere automobilist die zich aan de snelheid houdt zorgt dat er gespaard wordt voor een doel in de wijk.

De gemeente ’s-Hertogenbosch wil de veiligheid en de veiligheidsgevoelens van inwoners verbeteren. Dit vraagt om maatwerk, want de situatie per wijk verschilt. Het vraagt ook om het meer betrekken van inwoners en organisaties. Dat doet de gemeente aan de hand van gesprekken met bewoners in alle wijken en dorpen en middels enquêtes. Eind dit jaar verwacht de gemeente heel ’s-Hertogenbosch te hebben gehad.

Op basis van de cijfers, de resultaten uit de enquête en een bewonersavond zijn er onderwerpen benoemd. Sommige inwoners hebben zelf een plan over hoe ze hun buurt veiliger en leefbaarder kan worden. De gemeente onderzoekt hoe ze deze bewoners daarbij kunnen ondersteunen. Daarom loopt er momenteel een proef om te onderzoeken hoe je inwoners op het gebied van veiligheid kan laten meedenken en -doen. Binnenkort is de gemeente te gast in Kruiskamp. Daarnaast vindt de proef ook plaats in Empel, Maliskamp en Maaspoort.