Afbeelding

President gerechtshof Den Bosch geridderd

Algemeen

DEN BOSCH | Ronald Philippart (63 jaar) uit Maastricht is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op verzoek van de burgemeester van Maastricht, heeft burgemeester Jack Mikkers hem vrijdag het betreffende versiersel opgespeld tijdens zijn afscheidsbijeenkomst van het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch. 

Philippart is sinds 1994 werkzaam binnen de Nederlandse rechtspraak. Hij was in de periode 1990-1994 (substituut) Officier van Justitie en vanaf 1994 werkzaam bij de Rechtbank Maastricht. Hier was hij achtereenvolgens rechter in de handelskamer (1994-1998), sectorvoorzitter (1998), (coördinerend) vicepresident (1998-2005) en uiteindelijk ook president (2005-2012) van de rechtbank. Sinds 2013 is hij president van het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch. In deze hoedanigheden leverde hij een belangrijke bijdrage aan de organisatie en het functioneren van de rechtspraak in Nederland. 

Betere rechtspraak
Momenteel is hij een van de langstzittende presidenten bij een gerechtshof. Hij zette in zijn functioneren de maatschappelijke rol van de rechtspraak centraal en stimuleerde de onderlinge samenwerking tussen de gerechtshoven.
Naast de invulling van deze functies heeft decorandus zich ingezet in nevenfuncties die bijdragen aan een betere rechtspraak.
De onderscheidende en gewaardeerde stijl van Philippart, die wordt gekenmerkt door verbinden en aandacht voor de maatschappelijke maat, heeft bij de invulling van bovengenoemde functies dan ook onmiskenbaar een grote bijdrage geleverd aan de kwaliteit van rechtspraak in Nederland en de Europese Unie. Al deze kennis en ervaring stelt Philippart nu onder meer ter beschikking aan de klachtencommissie van het academische ziekenhuis in Maastricht, het MUMC+.