In 2007 werd een dode baby gevonden bij het Engelermeer. Ze kreeg de naam 'Engel van 't Meer' en werd begraven op begraafplaats Orthen.
In 2007 werd een dode baby gevonden bij het Engelermeer. Ze kreeg de naam 'Engel van 't Meer' en werd begraven op begraafplaats Orthen. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: Engel van ‘t Meer

Historie

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De begraafplaats is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Op 16 januari 2007 werd een baby begraven op Orthen. Zonder familie en zonder vader of moeder, want die waren onbekend. Het levenloze lichaam van het meisje was twaalf dagen eerder gevonden in een plastic tas bij het Engelermeer. Ze was pas enkele dagen oud. 

Coldcase-kalender

Volgens onderzoek van het NFI is het vrijwel zeker dat het meisje overleden is, voordat ze op de vindplek werd achtergelaten. De politie startte direct daarna een groot onderzoek. Onder andere met een flyeractie werd een poging gedaan om de moeder van de baby te achterhalen. In 2018 kwam de zaak op de coldcase-kalender die onder andere in gevangenissen wordt opgehangen. Helaas hebben alle pogingen niets opgeleverd. Bijna vijftien jaar later is nog steeds niet bekend wie de ouders zijn en wat er gebeurd is.

Sobere plechtigheid

Door burgemeester Rombouts werd de baby ‘Engel van ‘t Meer’ genoemd, zodat ze niet naamloos begraven zou worden. Tijdens een sobere plechtigheid werd ze vervolgens begraven, in aanwezigheid van de burgemeester en mensen van de politie. Een speciale inzameling van stadslog Januskiep.nl leverde ruim duizend euro op, waarvan een monument werd gemaakt. Dat monument was een bronzen schaal met water als verwijzing naar het Engelermeer, de plek waar de baby werd gevonden. In de schaal zijn twaalf sterren verwerkt met de naam ‘engel’ in verschillende talen. Deze verwijzen naar de onbekende afkomst van het kindje. De schaal staat op een granieten sokkel met bronzen voetjes.

Herdenkingsmonumentje

Ook bij de vindplaats is een herdenkingsmonumentje geplaatst. Dit werd gedaan door een buurtbewoner. Op het tekstbordje staat: “Hier werd jij naamloos achtergelaten. In de hemel mag jij nu wonen als engeltje. Engeltje van het Engelermeer”.

Vandalisme

Helaas is er bij beide monumenten in het verleden vandalisme gepleegd. In 2018 werd het herdenkingsmonumentje bij het Engelermeer vernield. Het beeldje dat achter een glasplaat in een kastje zat, is gestolen. Bij het graf vond de grafschennis al veel eerder plaats. Nog geen jaar na het plaatsen van het monument op het graf, werd de schaal met grof geweld van de sokkel gehaald en meegenomen. Er is geen nieuw monument voor in de plaats gekomen. De sokkel staat er overigens nog wel, met daarop een naamplaatje.