Carlijn van den Berge - op de foto geflankeerd door medewerkster Catinka - heeft met haar sociale onderneming Boefjes en Barista's de IGNITE Award 2021 gewonnen. (Foto: Michele Giebing)
Carlijn van den Berge - op de foto geflankeerd door medewerkster Catinka - heeft met haar sociale onderneming Boefjes en Barista's de IGNITE Award 2021 gewonnen. (Foto: Michele Giebing) Foto: Michele Giebing

Bossche Carlijn wint IGNITE Award met Boefjes en Bartista's

DEN BOSCH | De Bossche Carlijn van den Berge (39) heeft met haar sociale onderneming Boefjes en Barista’s de eerste prijs gewonnen bij de IGNITE Award 2021. Ze krijgt een investeringsbedrag van 100.000 euro om haar onderneming verder uit te bouwen.

door Lisette Broess-Croonen

Van den Berge is dolblij met de winst. “Ik geloofde eerst niet dat ik gewonnen had. Ik was al zo blij dat ik aan het programma mee mocht doen, ik was niet echt bezig met de wedstrijd zelf. Het is echt bizar. Vooral dat de jury unaniem voor mij heeft gekozen: wow. Die erkenning is nog bijna toffer dan de prijs.”

In 2018 startte Van den Berge met de pilot van Boefjes en Barista’s. In woonzorgcentrum Nieuwehagen richtte ze een plek op waar ouders met jonge kinderen konden komen spelen en een kop goede koffie drinken. “De ouderen uit het woonzorgcentrum kunnen aansluiten, zodat er een mooie interactie ontstaat tussen de drie generaties. De chemie tussen jong en oud is zo mooi. En de verbinding tussen de doelgroepen gaat eenzaamheid tegen.”

Toen de pilot afgelopen was, verhuisde Boefjes en Barista’s naar De Taling. Maar daar gooide corona al snel roet in het eten en waren ontmoetingen tussen jong en oud niet mogelijk. Toch was dat voor de Bossche geen reden om stil te gaan zitten. “We begonnen al vrij snel in die periode met ‘Groetjes van Boefjes’. In de bieb in Rosmalen en Bij Katrien hebben we ontmoetingsochtenden met ouders en kinderen waarbij we post knutselen voor ouderen. Wanneer we genoeg post hebben voor een heel verzorgingstehuis, gaan we die met een paar kinderen bezorgen. In totaal hebben we al meer dan vierduizend poststukken gemaakt.”
Dat ze het in coronatijd niet opgaf, was één van de redenen voor de jury van de IGNITE Award om op Van den Berge te stemmen. “Ik liet volgens de jury goed ondernemerschap zien. Je moet ook willen opschalen met je onderneming. Ik richt me nu eerst breder op Den Bosch en daarna op Brabant. Uiteindelijk wil ik met Boefjes en Barista’s het hele land in om de interactie tussen jong en oud te stimuleren.”
De IGNITE Award is een initiatief van het Anton Jurgens Fonds, dat met dit starterstraject sociaal ondernemers met kennis, netwerk en kapitaal helpt bij het realiseren van hun businessplan. “Van de vijfenzestig inzendingen, werden er vijf geselecteerd om mee te doen. Ik was heel erg blij dat ik daar bij zat, want ik wilde graag dat iemand van buitenaf meekeek naar mijn plan om me verder te helpen. Ik kwam terecht in een snelkookpan van acht weken waarin we allemaal trainingen kregen van experts. Ook kregen we allemaal onze eigen businesscoach. Dankzij al deze hulp kon ik zelf al echt verder. Het geld dat ik heb gewonnen zorgt ervoor, dat het nu allemaal nog sneller kan. Het Anton Jurgens Fonds begeleidt me de komende drie jaar hierin. Daarna moeten we zelfvoorzienend zijn. De gastvrouwen die ik in dienst heb, worden betaald uit de kleine bijdrage die ouders betalen en de zorginstellingen die ons betalen. Maar nu kan ik eindelijk ook een goede bedrijfsvoering opzetten. Tot nu toe deed ik het zelf allemaal vrijwillig. Het is fijn dat ik mijzelf ook een salaris kan geven en eventueel iemand erbij kan zoeken. Een bedrijf is niet toekomstbestendig als het draait op één vrijwilliger. Verder hebben we niet veel nodig om ergens te starten. We hebben twee koffers met speelspullen voor de kinderen en een goed koffiezetapparaat. Verder hebben we alleen gastvrouwen nodig. Het draait bij ons vooral om mensen.”

Voor de IGNITE Award konden sociale ondernemers uit Gelderland, Overijssel en Brabant zich opgeven. Het is niet de eerste keer dat een Bossche ondernemer wint. En dit jaar was er zelfs dubbel succes uit Den Bosch, want de tweede plek werd gewonnen door InnAut. Deze Bossche sociale onderneming begeleidt jongeren naar een passende baan in de techniek en won 50.000 euro.