Groei & Bloei afdeling ‘s-Hertogenbosch e.o. verzorgt op donderdag 18 november een rondleiding bij Eendenkooi Maaspoort.
Groei & Bloei afdeling ‘s-Hertogenbosch e.o. verzorgt op donderdag 18 november een rondleiding bij Eendenkooi Maaspoort. Foto: Mark Zekhuis

Groei & Bloei kijkt rond bij Eendenkooi Maaspoort

Verenigingen

DEN BOSCH | Een kooi met eenden, zou je denken. Maar het ziet er verrassend anders uit. Rustige natuur met een grote diversiteit aan dieren en planten. Midden in Maaspoort ligt een cultuurhistorisch natuurmonument: een eeuwenoude vangplaats voor wilde eenden.

Wat doet een kooiker? En hoe schiet zijn trouwe kooikershondje hem te hulp? Waarom werden de eenden eigenlijk gevangen? Groei & Bloei afdeling ‘s-Hertogenbosch e.o. presenteert op donderdag 18 november een rondleiding samen met gids Rut Stokman. Hij vertelt u van alles over de geschiedenis en de functie van de eendenkooi. Hoe tot midden vorige eeuw, de wilde eenden in de val werden gelokt en via een systeem met vangpijpen letterlijk de ‘pijp uit’ gingen. Nu is de eendenkooi vooral een mooi ongestoord stukje natuur.

Aanmelden

De rondleiding is op donderdagochtend 18 november om 09.45 uur verzamelen op het parkeerterrein van Scouting ‘s-Hertogenbosch Noord aan de Hazenburgstede 20 in Den Bosch. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen. Leden gratis, niet-leden betalen 5 euro. Aanmelden vóór 14 november via groeienbloeidenbosch@gmail.com en dan krijgt u alle nodige informatie toegestuurd.