Nuland Verlicht pakt dit jaar niet één, niet twee maar zelfs drie dagen uit met feestavonden en een familiedag. Uiteraard ook met een verlichte optocht.
Nuland Verlicht pakt dit jaar niet één, niet twee maar zelfs drie dagen uit met feestavonden en een familiedag. Uiteraard ook met een verlichte optocht. Foto: Daniëlle van der Veeken

Nuland Verlicht: een prachtig uitgelichte parade in kerstsferen

Human Interest

NULAND |  De organisatie van Nuland Verlicht pakt niet één, twee, maar zelfs drie dagen uit met het verlichtende evenement dat zich in slechts enkele jaren lokaal en regionaal stevig op de kaart heeft gezet. Met een 70 & 80’s Party op vrijdag 10 december, dé verlichte optocht op zaterdag 11 december met aansluitend een feestavond en op zondag 12 december een familiedag is er vermaak voor alle leeftijden. 

door Wendy van Lijssel

Nadat zij online een verlichte optocht voorbij zag komen bedacht Franca van der Steen uit Nuland in 2015 dat het leuk zou zijn om iets dergelijks in haar eigen woonplaats te organiseren. Samen met haar zoon Jared en zijn vrienden zette ze daar de schouders onder. In 2016 werd de eerste editie gehouden van Nuland Verlicht. Een evenement waarbij 50 voertuigen verlicht met zaken zoals lichtslangen, laserstralen, discoverlichting en meer, in een slakkengang door de straten van het dorp trekken. Daarbij was er direct een speciale rol voor de bijrijders. In deze allemaal mensen met een verstandelijke beperking die als vip in de watten worden gelegd. 

Regelrechte hit

Franca had waarschijnlijk niet durven dromen dat het hele gebeuren in korte tijd zo’n vlucht zou nemen. Nuland Verlicht was (en is) namelijk vanaf de eerste parade een regelrechte hit. Transportbedrijven tot ver in de regio nemen het tegen elkaar op in het creëren van de mooist verlichte vrachtwagen. Die zijn er in allerlei formaten. Grote en kleine trucks die door hun chauffeurs op allerlei manieren aangekleed worden en verlicht zijn. Het betreft in deze echter niet alleen vrachtwagen. “Er rijden ook tractoren, auto’s, bussen en motoren mee. Eigenlijk alles wat rijdt en rolt trekt voorbij. Het is een prachtig uitgelichte parade veelal in kerstsferen”, vertelt Stijn van Erp. Hij is voorzitter van de 7-koppige organisatie. 

Voor alle leeftijden

Franca stopte een paar jaar geleden en gaf het roer volledig over aan de vriendengroep waar zoon Jared ook nog steeds actief in is. Bijzonder is dat het allemaal jongemannen zijn tussen de 20 en 25 jaar oud die veel verder kijken dan de eigen leeftijdsgroep. “Onze doelstelling is om een evenement te organiseren voor álle leeftijden. Daarom breiden we dit jaar stevig uit”, meldt Stijn resoluut. 

Daarmee is niets teveel gezegd. Tot 2019 bestond Nuland Verlicht uit een optocht op zaterdag met als afsluiting een feestavond met deelnemers en belangstellenden. Voor de komende editie wordt groots uitgepakt met drie dagen vertier voor jong en oud. Natuurlijk ontbreekt ook dit jaar de optocht niet, maar er is meer. Veel meer. 

70’s & 80’s Party

Op vrijdag wordt afgetrapt met een 70’s & 80’s Party voor 18 jaar en ouder met medewerking van een 10-koppige live band en optreden van George Baker en DJ Menno die voor muzikale omlijsting zorgt. 

Verlichte optocht

Natuurlijk ontbreekt ook de verlichte optocht niet. Vanaf 17.30 uur start op zaterdag 11 december de stoet vanaf het Prins Bernhardplein. Iedereen is welkom te komen kijken. De toegang is gratis. De avond wordt besloten met een feestavond voor 18+ met DJ Menno, The Allstarz en optredens van Lamme Frans, Alex en Pap en Pudding. 

Familiedag

Daarmee is het nog niet gedaan. Zondag 12 december is het hele dorp welkom van 13.00 uur tot 20.00 uur welkom bij de Familiedag. Naast artiesten zoals Rudy de Wit, Robby Lee en DJ Pallee is er ook een speelhoek voor de allerkleinsten. 

Kaartverkoop

Voor beide feestavonden dient een kaartje gekocht te worden. Zondag is de toegang gratis. Er is door Stijn en kompanen zoals ook eerder behoorlijk wat tijd en energie gestoken in Nuland Verlicht zodat, om mar eens in termen te blijven, alles op rolletjes gaat verlopen. De heren verheugen zich: “Het is in de regio een uniek evenement wat ook van buiten de dorpsgrenzen steeds meer bezoekers trek.” Voor tickets en informatie over de route en meer: www.nulandverlicht.nl.