Willem Twee gaat Ivonnes sprankelende bijdrage, haar drive, inzet en gezelligheid enorm missen.
Willem Twee gaat Ivonnes sprankelende bijdrage, haar drive, inzet en gezelligheid enorm missen. Foto: Marcel de Buck

Willem Twee gaat Ivonne van der Velden enorm missen

Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Op 16 december neemt Ivonne van der Velden afscheid als hoofdcurator bij Willem Twee muziek en beeldende kunst. Zij is sinds 2007 verbonden aan de Willem II Fabriek. 

Eerst in dienst van het toenmalige CBK, vanaf 2014 als intendant in dienst van de gemeente voor het Kunstencluster Willem Twee en vanaf 2017 bij de gefuseerde Willem Twee muziek en beeldende kunst als curator beeldende kunst en lid van het Management Team.  Spraakmakende tentoonstellingen onder haar auspiciën zijn onder andere Distortion en Investigations into the Uncanny (met werken uit de collecties van het SMAK in Gent, Vleeshal in Middelburg i.s.m. M HKA in Antwerpen en Museum De Pont in Tilburg), Ceramic on the Spot, feel the EKWC vibe! (keramiektentoonstelling i.s.m. Artots en sundaymorning@ekwc), The trees are inviting the wind, Atelier Van Lieshout en de tentoonstellingsreeks Homerun en de tentoonstellings-reeks Homerun. 

Lange fietsreis door Europa

Van der Velden heeft besloten om met haar werkzaamheden voor Willem Twee te stoppen. “Om de dingen te doen die ik nu nog kan”, vertelt ze: “Zoals het maken van een lange fietsreis door Europa die ik samen met mijn man vanaf april volgend jaar ga ondernemen. We denken een jaar onderweg te zijn maar korter of langer kan ook, alles is goed. Daar is een goede conditie voor nodig die we nu nog hebben.”

Tijd is kostbaar

Een ingrijpende ziekteperiode in 2014 is ook van invloed op het nemen van dit besluit. “Tijd is kostbaar, daar moet je zorgvuldig mee omgaan.” Over haar werk zegt Van der Velden: “Ik heb het werken in de Willem Twee Fabriek altijd als een fantastische baan beschouwd. De ontmoetingen met kunstenaars, collega’s en bezoekers hebben me geïnspireerd en gemotiveerd. De vrijheid die ik kreeg van mijn toenmalige directeur Peke Hofman en opdrachtgever Gemeente Den Bosch, en later van de huidige directeur Henri Broeren, maakte dat ik me bij Willem Twee en in de kunstsector als een vis in het water voelde.” 

Stokje overdagen

Een andere motivatie om te stoppen is dat ze het stokje wil overdragen aan een jongere generatie zodat het programma in Willem Twee kunstruimte blijft aansluiten bij deze tijd. Met het aantrekken van hoofdcurator Masha van Vliet en Haiko Sleumer en Linda Köke als curatoren van de Spiegelzaal, heeft Willem Twee een sterk ‘future-proof’ team dat nieuwe programmalijnen gaat uitzetten. “Ik ben trots op wat we met Willem Twee hebben bereikt en de rol die we in de stad en daarbuiten hebben. Maar nu is het tijd om het los te laten. Nieuwe horizonten lonken.”

Willem Twee gaat Ivonnes sprankelende bijdrage, haar drive, inzet en gezelligheid missen. Maar geïnspireerd door alles wat ze voor de organisatie heeft gedaan, gaat Willem Twee voort op de door haar ingezette weg. Vanwege coronarestricties is de afscheidsborrel van Ivonne in besloten kring.