Kinderen zorgden voor muzikale omlijsting tijdens de ondertekening van het Bossche MuziekAkkoord op 15 juli.
Kinderen zorgden voor muzikale omlijsting tijdens de ondertekening van het Bossche MuziekAkkoord op 15 juli. Foto: Huis73

Méér muziek op alle kindcentra in de gemeente ‘s-Hertogenbosch

Algemeen

DEN BOSCH | Muziek is een taal die mensen raakt en mensen samenbrengt. Kinderen maken zich deze taal eigen door ernaar te luisteren, erop te dansen, te zingen en muziek te spelen. Muziek helpt kinderen om te ontdekken wie ze zijn en wie ze willen worden, het stimuleert het inlevingsvermogen, de sociale binding en de creativiteit van kinderen. Muziek op de kindcentra wordt niet alleen aangeboden als doel, maar kan ook ingezet worden als middel om te leren.

Het doel van stichting Méér Muziek in de Klas is structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland. Met lokale MuziekAkkoorden worden partijen aan elkaar gekoppeld die voor de uitvoering hiervan kunnen zorgen. Op 15 juli werd MuziekAkkoord Den Bosch ondertekend, een uniek akkoord omdat het ondertekend werd door zoveel verschillende partijen. Van onderwijsstichtingen, Pabo, het jeugdfonds sport en cultuur tot vele verenigingen, festivals, muziekscholen en andere muziekaanbieders. Namens Huis73 is Ineke Vossen kartrekker bij de totstandkoming van het akkoord: “Na gesprekken met heel veel partijen en individuen zijn we tot dit unieke akkoord gekomen. En de start is al veelbelovend. Aan het begin van dit schooljaar namen acht kindcentra deel, inmiddels zijn het er al twaalf en lopen er gesprekken met diverse kindcentra om aan te sluiten. En dat is precies zoals het bedoeld is, hoe meer partners zich aansluiten hoe breder het MuziekAkkoord gedragen wordt en hoe vaster muziek verankerd wordt in het basisonderwijs.”

Prachtige basis

Met de ondertekening door de wethouders van cultuur en onderwijs, de kinderburgemeester, bestuurders van ATO en Signum, Huis73, Opus Leo en de vele culturele partners en verenigingen, is een prachtige basis gelegd. Ineke over het vervolg: “We hebben al mooie voorbeelden van partners die direct actief bijdragen. November Music heeft de traditie van het Bosch Requiem uitgebreid richting de bovenbouw van het basisonderwijs. In de workshop ‘Muzikale Rituelen’ krijgen deze schoolklassen les over de verschillende manieren waarop culturen van over de hele wereld muziek gebruiken bij rituelen rondom levensgebeurtenissen. Deze workshops worden afgesloten met het maken en uitvoeren van een eigen compositie voor een zelfbedacht ritueel, hierover wordt zelfs een documentaire gemaakt! Ook hebben al 200 kinderen gratis de muzikale voorstelling Fabeldieren bezocht, Dtv maakte hier een reportage over. Verder hebben diverse scholen aangegeven een deel van hun gelden van het Nationaal Programma Onderwijs te gebruiken om een muziekvakleerkracht aan te stellen. Daarnaast vinden al ‘muziekworkshops op maat’ plaats door professionals die naar de scholen komen. Leerkrachten kunnen deelnemen aan teamtrainingen om hen te inspireren en verder te bekwamen in het geven van muziekonderwijs en er zijn blazersklassen in samenwerking met verenigingen en het Bosch Leerorkest.”

Brede vorming van het kind

Kinderen kunnen zich breder ontwikkelen wanneer muziek een rol speelt in hun leven. Ineke Vossen: “Muziek hoort bij de brede vorming van het kind. Wij vinden het daarom belangrijk dat alle kinderen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch verschillende vormen van muziekonderwijs aangereikt krijgen, van klassiek tot urban en alles daar tussenin. Ik gun ieder kind in Den Bosch muziek op school. Hoe geweldig zou het zijn als we eind 2024 een willekeurige leerling van een Bossche school zouden vragen wat hij of zij dat schooljaar ervaren, geleerd en meegemaakt heeft en dat uit het antwoord iets rondom muziek terugkomt?”

Nieuwe partners en sponsoren zijn welkom

Partijen die interesse of aanbod in muziek hebben zijn van harte welkom om de mogelijkheden te bespreken. Ook voor sponsors is bijdragen aan zoveel ontwikkeling, vrolijkheid en positiviteit een uitgelezen kans. Niet voor niets hebben bekendheden als Ilse DeLange, Wouter Hamel, Wibi Soerjadi, Buddy Vedder en Joop van den Ende zich verbonden aan de landelijke stichting. En de Erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas is niemand minder dan Koningin Máxima!