De Wildemannen borrelen over van energie, creativiteit en niet te vergeten goede ideeën.
De Wildemannen borrelen over van energie, creativiteit en niet te vergeten goede ideeën. Foto: De Wildemannen

Spraakmakende ‘Wildemannen’ borrelen over van de ideeën

Human Interest

DEN BOSCH |  Met een spraakmakende Knillispop up lieten de Oeteldonkse Wildemannen zich verleden jaar voor het eerst en gelijk ook niet voor het laatst van zich horen. Onlangs werd de Oeteldonkse Carnavalender uitgebracht en met hun speciaal gestookte brandewijn 2.0 wordt het tijdens het komende feest der feesten geheid ‘bal’. Wie denkt dat het daarmee wel klaar is, vergist zich. De Wildemannen borrelen over van energie, creativiteit en goede ideeën. 

door Wendy van Lijssel

Bram van der Schoot, Thomas van Sante en Joost Dankers zijn muzikaal, creatief en schrijven gezelligheid en feest met hoofdletters dus carnaval idem dito, maar dan ook nog vetgedrukt en onderstreept. De heren maken al decennialang samen muziek en zijn vanaf de oprichting aangesloten bij carnavalsvereniging ‘Attenooije!’. Een Oeteldonks ‘meziekske’ dat altijd aansloot bij en een bijdrage leverde in aanloop naar en tijdens carnaval zelf. Dat neemt niet weg dat Bram, Thomas en Joost na de repetitie onder het genot van een goudgele rakker nog volop ideeën hadden voor nog veel meer. Tot het virus opdook, kwamen deze echter niet verder dan de toog. Nadat corona in 2020 het normale leven lam legde werd de tijd die over was door de heren daarom aangegrepen voor oprichting van De Wildemannen. Niet zomaar een lukraak gekozen titel, maar een die refereert aan De Wildemannen in het Wapen van ’s-Hertogenbosch en uiteraard de inborst van de heren zelf. Wildemannen met als doelstelling hun, soms ietwat onstuimige en vooral opzienbarende en spraakmakende ideeën ten uitvoer te brengen om zo ‘hun’ stad (nog) meer en beter op de kaart te zetten, plezier te brengen en herinneringen te creëren. Voor, door en mét inwoners of belangstellende die net als zij een warm Bosch hart hebben.

Knillispop up pakket

Het gecancelde carnaval 2020 en tevens 9 x 11 jubileum van Oeteldonk stichter boer Knillis werd door de heren aangegrepen voor een eerste feestelijke actie. “We hebben een 11-delig limited edition Knillispop up pakket samengesteld. Daarmee konden mensen thuis Knillis opzetten en onthullen en hem aansluitend in feestelijke sfeer een fijne verjaardag wensen.” 

De actie was een hit. De Wildemannen kregen dusdanig leuke reacties dat het meer smaakte én smaakt. Onlangs lanceerden zij hun Carnavalender. “Dat is gestoeld op de adventskalenders waarmee mensen aftellen tot Kerst door elke dag een vakje te openen. Wij hebben er in samenwerking met allerlei partijen een ontwikkeld waarin we in 11 dagen af gaan tellen tot carnavalszondag. In elk vakje zitten echt unieke cadeautjes met een verhaal dat inspeelt op de Oeteldonkse carnavalstraditie”, vertellen de heren. 

Brandewijn met suiker  

De Wildemannen zijn op stoom. Een volgend project is al in de maak. “In Oeteldonk wordt met carnaval veel brandewijn met suiker gedronken. Wij komen met een variant hierop die ook jongeren zal aanspreken.”, lichten de heren toe. Doelstelling is om het te lanceren én drinken tijdens carnaval 2022 in de plaatselijke horeca. Op het moment van gesprek is het verre van zeker dat carnaval gevierd kan worden en wordt zelfs gevreesd dat het feest weer overgeslagen moet worden. De Wildemannen:  Of en hoe we het drankje gaan lanceren is afhankelijk van de (corona) situatie en de mogelijkheden die er dan zijn.” 

Hoe dan ook zal het niet het laatste zijn wat iedereen hoort van De Wildemannen, want: “We willen graag een Bosch evenement toevoegen aan de carnavalskalender en hebben nog heel veel ideeën”, aldus de heren enthousiast. Dan uitnodigend: “We staan ook open voor goede ideeën van- en samenwerking met anderen. Iedereen mag zich melden”, om te besluiten: “Voorwaarde is wel dat het creatief, origineel én opzienbarend en cool is.”

Meer info: www.dewildemannen.nl.